Elvi építési engedély 2018

Az elvi építési engedély továbbra is egy kétszakaszos eljárással állapítható meg, amely igen sajátos. 2013 január 1 óta nem létezik az elvi engedély, hiszen egy összevont eljárás részeként él tovább. Ez az eljárás két részből áll. Először az elvi engedélyezés történik meg, majd ezt követi a tényleges építési engedély kiadása.  Korábban az építésügyi jogszabály tartalmazta az elvi építési engedélyezés szabályait. Ma már csak egy egységes eljárás megindítása lehetséges.

Nagyobb beruházások esetén kifejezetten jó hogy ez a lehetőség adott, hiszen az építkezés bármilyen akadályára nagyon gyorsan fény derül. Ilyen lehet egy beépíthetőség vagy egy szakhatósági állásfoglalás, amely gátat szabhat az építkezésnek. Az elvi építési engedély lehetőséget ad ezeknek a kérdéseknek a tisztázására is.

Természetesen az elvi építkezési engedély még senkit sem jogosít fel az építkezés megkezdésére, de egy dologban biztosak lehetünk, hogy a körülményeket és a terveket figyelembe véve nagy eséllyel meg fogjuk kapni az építési engedélyt.

Az összevont eljárás váltja fel a külön elvi engedélyezést, amely eljárás két részből tevődik össze. Az elvi keretengedélyezésből és magából az építési engedélyezésből. Az összevont eljárás megindításakor a megvalósítás követelményei tisztázódnak, ez lesz az elvi szakasz az eljárás során.

 

A jogerősítésre mindösszesen egy év áll rendelkezésre, azaz ezalatt az idő alatt lehet felhasználni. A hatályos engedélyek tekintetében lehet csak élni a meghosszabbítás lehetőségével, amelyet a 312/2012 (X.8) kormányrendelet 52. § szabályoz. A kormányrendelet szabályozza a feltételeket, amelyeknek minden körülmények között meg kell felelni. Az építési engedély az építési engedélyezés kérelem szakaszában még nem hatályos.

Az eljárás alapilletéke 10 000 Ft és az elvi keretengedélyezési szakasz 20 000 Ft. Maga az építkezési engedélyezési szakasz illetéke az illetéktörvény XV. pont I.1. pontjának megfelelően alakul.