Gépjármű forgalomból kivonása ideiglenesen vagy véglegesen - szabályok 2018

Ideiglenesen vagy véglegesen is ki lehet vonatni a forgalomból egy használhatatlan gépjárművet. A vonatkozó rendelet részben megváltozott, de a díjak nem. Egy használaton kívüli járművet érdemes a forgalomból kivonatni. Emellett bármikor lehetőségünk nyílik az ideiglenes kivonatásra is. Az alábbiakban azt ismertetjük hol, meddig és mekkora díja mellett lehet a kivonatást intézni. A járművet a forgalomból kivonatni csak a gépjármű tulajdonosa jogosult, de a hatóság is kezdeményezhet ilyen jellegű eljárást.

A gépjárműveket ideiglenesen vagy véglegesen is ki lehet vonatni a forgalomból, erre a tulajdonosnak, a gépjármű kereskedőnek, a zálogjogosultnak van lehetősége. A közlekedési hatóság lefolyatja az eljárást és annak végén a jármű kivonásra kerül.

Ideiglenes kivonás addig lehetséges ameddig a kérelmet benyújtották, de ez sem lehet hosszabb, mint 6 hónap. A forgalmi engedélybe és a járműnyilvántartásba is bejegyzésre kerül a változás. Szükség esetén egy újabb meghosszabbítás is benyújtható, amelynek eredményeképpen újabb 6 hónapra kivonhatják a gépjárművet a forgalomból. A kivonást igény esetén meg lehet szüntetni, ám ehhez egy újabb kérelem benyújtása szükséges. A kérelem során a kérelmezőnek igazolnia kell, hogy a gépjármű megfelel a jogszabályi előírásoknak. Ekkor ismételt forgalomba állás következik be.

 

Mint már említettük a kivonást nem csak a tulajdonos kezdeményezheti, hanem a hatóság hivatalból. Ennek többféle megoldása is létezik.

  • engedély nélküli átalakítás esetén
  • 3 hónapja lejárt forgalmi miatt
  • műszaki vagy járműadó meg nem fizetése miatt a NAV is kérheti
  • bírósági eljárás megindítása kapcsán maga a bíróság kezdeményezheti és le is foglalják az érintett autót

Jogerős határozattal elrendelt kivonás esetén a gépjármű forgalmi rendszámát és a forgalmi engedélyt 5 napon belül le kell adni a közlekedési hatóságnál. A járművek természetesen végleg is kivonhatók a forgalomból, de ekkor már nincsen lehetőség a változtatásra, hiszen egy bontási igazolást is el kell fogadni a kérelemmel egyidőben.  M1 és az N1 kategóriába tartozó járműveket lehet véglegesen kivonatni a forgalomból.

Egy használaton kívüli járművet mindenképpen érdemes ideiglenesen kivonatni a forgalomból, hiszen ekkor mentesülünk a kötelező műszaki ügyintézés, a súlyadó valamint a kötelező biztosítás költsége alól. Semmiképpen nem érdemes egy olyan autó után fizetni a költségeket, amelyet nem is használunk.

A használhatatlan járművek esetén csak akkor mentesülünk a fent említett költségektől, ha elintézzük az ideiglenes kivonatást, azaz kérelmet nyújtunk be. Végleges kivonatás esetén mindenképpen be kell szerezni a bontási papírt, amelyet a bontóban adnak, mint regisztrált átvevők. A közlekedési hatóság honlapján a regisztrált átvevők jegyzéke azonnal elérhető.

A meghatalmazott vagy a tulajdonos részére adják ki a bontásigazolást, de ezt csak abban az esetben adják ki, ha az autón jól látható az alvázszám, megvan a törzskönyv és a rendszám. Általában a bontókban ingyen veszik át az autókat, pedig ellenérték járna, hiszen az autóroncsból még az alkatrészek felhasználhatók.

Az olyan gépjárműveket, amelyekről már több elem is hiányzik, nem szívesen fogadják a bontók és olyan este is előfordulhat, hogy nem akarják átvenni. A bontók számára nincsen leszabályozva, hogy mit kötelességük átvenni. A közlekedési hatóság 2017 január 2-tól kivonja a forgalomból azt a járművet, amelynek eltulajdonítása miatt eljárás indult vagy nem igazolható a származása.

A kivonáshoz kapcsolódó díjak

  • ideiglenes és végleges kivonás esetén is a díj egyöntetűen 2.300 Ft
  • forgalomba történő visszahelyezés esetén 10.900 Ft

Ezek a díjak nem az illetéktörvényben szerepelnek, hanem a közlekedési hatósági díjakról szóló rendelet tartalmazza. Ezeket a díjakat a már megszokott sárgacsekken, azaz a készpénzátutalási megbízáson lehet kifizetni, amelyet a hivatalban kapunk ügyintézéskor.