Bölcsődei ellátás tudnivalók 2018

Minden család életében az egyik legfontosabb kérdés a bölcsődei elhelyezés megoldása, hiszen az anyukák többsége minél előbb szeretne újra elhelyezkedni, agy visszatérni régi munkahelyére. Manapság nem a legkönnyebb feladatok közé tartozik olyan bölcsődét találni, amely megbízhatónak bizonyul és az otthonunkhoz is közel esik.

A többgyerekes családoknak nagy segítséget jelent, hogy a bölcsődei ellátás már a gyed mellett is igényelhető, így a szülőnek elég hamar lehetősége nyílik visszatérni a munka világába. Minden 3 éves kor alatti gyermek járhat bölcsődébe, kivételek persze léteznek, erről jogszabály rendelkezik.

Az óvodai életkor betöltése előtt, nagyon sok anyuka szeretne visszatérni a munka világába a, ezért a bölcsődei elhelyezés lehetősége nagyon fontos. A bölcsődék száma ma Magyarországon nagyon kevés, így sajnos a bölcsőde megtalálása nem a legegyszerűbb feladatok közé sorolható.

 

A fenntartó megállapítása szerinti bölcsődei ellátási díjat kell a szülőknek minden hónapban kifizetniük és ezt minden évben április 1-ig közlik az egyes intézmények. Az ellátási díj magába foglalja a gyerek étkeztetését és a gondozását.

Bölcsődei térítési díj megfizetése alól mentesülnek azok a szülők, ahol a kisgyerek után gyermekvédelmi kedvezményt kapnak, illetve a tartósan beteg és a fogyatékos gyermek esetében is. Ilyenkor teljesen ingyenes az ellátása a gyereknek. Ez az ingyenesség vonatkozik azokra a családokra is, ahol 3 vagy esetleg annál több gyermeket nevelnek egy adott háztartásban. 3 éves kor felett is igénybe lehet venni a bölcsődét, de ez csak abban az esetben valósulhat meg, ha úgy ítélik meg szakemberek, hogy a gyerek még nem óvoda érett. Ilyenkor általában csúszik egy évet az ovikezdés és a kicsi maradhat még a 4 éves korát betöltve is a bölcsiben egészen szeptember 1-ig. 

Azok a gyerekek, akik 3. életévüket júniusban betöltik, még augusztus 31-ig bölcsődébe járnak, és csak szeptemberben kezdhetik az óvodát. Tehát akik még a nyári zárás előtt betöltik bármely időpontban, az adott évben a 3. életévüket, azok még a bölcsibe járnak egészen augusztus végéig. 

A szülőn kívül a védőnő és az orvos is eldöntheti, hogy a gyermek bölcsi érett-e. Minden esetben orvosi igazolást kell bemutatni a bölcsődében arról, hogy a gyerek alkalmas a bölcsődei felvételre. Bölcsődei felvételekor azok a gyerekek előnyt élveznek, akiknek szülei gyermekvédelmi kedvezményt kapnak, és a szülő dolgozik. Ezeknek a családoknak mindenképpen biztosítják a bölcsődei férőhelyeket. A bölcsődei ellátás természetesen nem függ a jövedelmi viszonyoktól, de azok, akik egyedül állók, illetve nagyon nehéz anyagi körülmények között nevelik gyermeküket, mindenképpen előnyt élveznek.

Településenként csak ott kötelező a bölcsőde nyitása ahol a lakosság száma eléri a tízezer főt. Léteznek úgynevezett hetes bölcsődék, amelyben az elhelyezés a szociális helyzet szerint történik. A heti maximum 120 órás bentlakásos bölcsőde a gyermek szellemi fejlődése érdekében kiemelkedően fontos. Ilyen elhelyezést biztosítanak akkor is, ha a gyerek ellátása otthon nem megoldható.

Az egyes települések önkormányzatainál a térítési kedvezmények és a különféle jogosultságok lehetőségei elérhetők, ezekről itt lehet érdeklődni a szociális osztályon. Felvilágosítást adnak és segítenek az ügyek intézésében is.