Kötelező egészségbiztosítás fizetése 2018

Ma már egyetlen olyan munkavállaló nincsen Magyarországon, aki ne fizetne egészségbiztosítást. Egészségbiztosítási járulékot a munkaviszonyban állók is fizetnek, hiszen levonják a bruttó munkabérükből. A munkanélküliek is fizetik a biztosítást, azzal a különbséggel, hogy nekik az álláskeresési járadékból kerül levonásra ez az összeg. Ezen felül nem kevés ember él ma úgy Magyarországon, hogy saját magának fizeti az egészségbiztosítási járulékot, hogy gond esetén igénybe tudja venni az állam által támogatott egészségügyi szolgáltatásokat. A járulékot minden hónapban fizetni kell, aki ezzel elmarad, arra büntetés vár, hiszen az adóhivatal fogja behajtani az összegét. Akik nem rendelkeznek TB-vel azzal számoljanak, hogy minden egyes ellátásért készpénzben kell majd fizetniük. A műtétek és a különféle sürgősségi ellátások, a fogászat, a belgyógyászat és még hosszan sorolhatnánk. Mindenért fizetni kell és adók módjára be is hajtják, ha a kifizetés elmarad.

Havonta többezer forintot fizet mindenki TB-re, ez alól nincsen mentesség

Magyarországon sajnos még nem lehet megúszni az egészségbiztosítási járulék megfizetését ennek összege

  • 2018-ban 7320 Forint
  • 2017-ben 7110 Forint
  • 2016-ban 7050 Forint
  • 2015-ben 6930 Forint
  • 2014-ben 6810 Forint
  • 2013-ban 6660 Forint
  • 2012-ben 6390 Forint

havonta.

 

Ezt a járulékot nem tudjuk semmissé tenni egy egészségbiztosítással, hiszen a szakrendelések mindegyikére orvosi beutalóra van szükségünk. A megoldás az lenne, ha mindenki kiválthatná az állam által támogatott egészségügyi ellátás megfizetését egy egészségbiztosítónál megkötött szerződéssel. Az egészségbiztosítások mellett nagy valószínűséggel sokan döntenének, hiszen sokkal rugalmasabb megoldásokat kínál, mint az állam.

A legnagyobb gond a hosszú várakozásokban rejlik, hiszen egy komolyabb vagy akár életünket veszélyeztető megbetegedés esetén nagyon sokszor több hónapot is kell várni, mire egyáltalán időpontot kapunk a vizsgálatra. A rákos megbetegedések száma évről évre emelkedik Magyarországon és a várólista pedig több hónapos. Egy igen jól működő és stabil egészségügyi rendszerben ilyennek nem szabadna előfordulnia. Azokban az országokban ahol tényleg arra fizetik az adófizetők által befizetett összegeket, amire kell, ilyen helyzet soha nem fordulhatna elő.

A legjobb megoldás az, ha sokat teszünk azért, hogy egészségünket megőrizzük. Így a rengeteg vizsgálatra és az időpontra sem kell annyit várni, de mit tegyünk, ha a szörnyű és sokszor gyógyíthatatlan megbetegedések mégis utolérnek bennünket? Ezek ellen nincsen védekezés, hiába a prevenció.

Ma már egyre több cég kínál egészségbiztosításokat

Többfajta egészségbiztosítási termék áll rendelkezésünkre. Vészhelyzet esetén a biztosítókat a telefonos ügyfélszolgálatokon keresztül mindig el lehet érni és a legdrágább vizsgálatokat minden esetben szinte azonnal elvégzik. Ilyen jellemzően a PET, az MRI vagy a CT. Ezekre a vizsgálatokra az állami egészségbiztosítás keretében hosszú hónapokat kell várni. Az egészségbiztosítás segítségével műtéteket, sürgősségi ellátásokat is igénybe vehetünk. Az egészségügyi szolgáltatás tulajdonképpen egy keretet biztosít a különféle vizsgálatokra, azaz meghatározzák, hogy egy-egy biztosítás esetén az milyen vizsgálatok elvégzését biztosítja. A különféle csomagok váltakozó havidíj mellett vehetők igénybe.

Minden esetben az igényeknek megfelelően érdemes a szolgálatáscsomagot kiválasztani. A csomagok között akad olyan, amely évente szűrővizsgálatok elvégzését biztosítja, de más csomagoknál ez nem biztos, hogy automatikusan a rendelkezésünkre áll. Az egészségünkkel kapcsolatos biztosítást ugyanazzal a módszerrel kell kiválasztani, mint amikor utazás előtt biztosítás kötünk. Ilyenkor mindig megnézzük, hogy hova utazunk, tengerpartra, avagy a hegyek közé. Az egészségünkkel kapcsolatban pedig azt kell eldöntenünk, hogy szűrővizsgálatokat szeretnénk igénybe venni vagy egy már meglévő betegséget szeretnénk így kezeltetni. Olyan is előfordulhat, hogy valakinek a számtalan műtét miatt van szüksége a biztosítási csomagra. Az csomagok között olyant is találunk, amely még a természetgyógyászati kezeléseket, valamint a fogászati ellátásokat is fedezi.

Ma már arra is lehetőségnyílik, hogy a teljes család biztosítva legyen ilyen módon. Minden családtag részére meg lehet kötni a teljesen személyre szabott egészségbiztosítási csomagot. A biztosítók döntésüket az életkor függvényében határozzák meg. Azaz minél idősebb valaki, annál nagyobb a valószínűsége, hogy egy drágább csomagajánlatot fog kapni, hiszen a biztosítók kockázata ilyenkor már igen magas.