Autópálya matrica ára 2018 - büntetés, bírság, ha nincs

Fotó: © oxfordian.world / Flickr
Fotó: © oxfordian.world / Flickr
Hosszabb útra indul és az autópálya által kínált gyorsaságot és kényelmet választaná? Az autópálya matrica vásárlásáról semmiképpen ne feledkezzen meg, hiszen ha elmulasztja, komoly büntetésekre számíthat. Alapesetben is 15 ezer forint, de ha esetleg a pályán állítják meg a rendőrök és találnak bármi egyéb hiányosságot, további szankciókra is számíthat.

Mindennapjainkban sokszor küzdünk időhiánnyal és a hazai utak állapota sem ad okot arra, hogy az ingyenes, ám lassabb haladást válasszuk, ha autóval indulunk útnak. Nem érdemes arra gondolni, hogy esetleg meg is úszhatja az ellenőrzést, hiszen a sztráda mellett elhelyezett kamerák nagy valószínűséggel kiszúrják majd azokat az autósokat, akik jogosulatlanul, ellenérték megfizetése nélkül szeretnék igénybevenni az autópálya kínálta előnyöket. Ha tehát tudja, hogy fel fog hajtani, akkor érdemes előre gondoskodnia a matrica vásárlásáról. Ezt többféleképp megteheti ráadásul aszerint is választhat, hogy mennyi időre kívánja használni majd az autópályát. Ennek függvényében teheti le voksát az Ön számára leginkább kedvező lehetőség mellett. Ha nem is állítja meg az arra feljogosított szerv, de a kamera kiszúr, akkor hamarosan levelet, benne pedig csekket fog kapni, s ez nem lesz másként 2017-ben sem.

Míg korábban a pályára felhajtva bármelyik benzinkútnál vagy mobiltelefonon keresztül is vásárolhattunk matricát, mára ez a lehetőség megszűnt és 2015-től abban a percben büntethetnek a hatóságok, ha akár egyetlen métert is gurultunk az autópályán matrica nélkül. Az arról való gondoskodás tehát mindenképpen az útnak indulás előtti feladataink közé kell, hogy tartozzon. Az úthasználati díjat tehát minden esetben előre kell megfizetni. Mindegy, hogy az üzembentartó vagy a tulajdonos fizeti meg a díjat, de az ellenőrzéskor rendelkezni kell érvényes jogosultsággal, különben pótdíj fizetésére kötelezett a személy. Abban az esetben, ha alacsonyabb díjkategóriájú járműhöz rendelkezik díjfizetéssel az ellenőrzött személy, akkor magától értetődő, hogy a különbözetet ki kell fizetnie.

De mégis mennyibe kerülnek jelenleg az autópálya díjak?

 

Míg korábban egyetlen napra is válthattunk matricát, ez a lehetőség mára teljesen megszűnt, minimálisan egy hétre tehetjük ezt meg.

Az autópálya matricák díja 2015-től nem változott.

Ennek megfelelően motorkerékpárok, valamint 3,5 t alatti gépjárművek esetében a heti díj 2975 forint, a havi díj 4780 forint, az éves díj pedig 42980 forint. Ez 3,5 tonnát meghaladó járművek esetében 13385, 21975, valamint 199975 forint magasságában alakul.

A díjfizetést nem érdemes tehát elhagyni, mert ellenkező esetben az első kategóriába tartozó motorkerékpárok, és 3,5 t alatti gépjárművek harminc napon belüli befizetéskor 1875 forint, 30 napon túli fizetésnél pedig 59500 forint pótdíj fizetésére kötelezettek. Mindez 3,5 tonna felett 66925, illetve 267700 forint. Még ha a lehető legkorábban befizetésre is kerül az összeg, akkor is tetemes kiadásnak számít, elkerülésére pedig gyakorlatilag biztosan nincsen lehetőség.

Kiskaput keresni nem éri meg levélben történő értesítés esetében sem, hiszen a kibúvókat megelőzvén, az át nem vett küldemények esetében is a kézbesítés napján átvettnek nyilvánított a küldemény, tehát ha a postán marad, akkor is beállnak a joghatások, vagyis fizetési kötelezettség keletkezik. Ha a kiértesített ismeretlen helyre költözött, akkor a második kézbesítési kísérletet követő ötödik munkanaptól számolandó a harminc napos határidő megindulta.

Természetesen lehetőség van arra, hogy az ÁAK Zrt. ügyfélszolgálatán bemutassa az ellenőrző szelvényt vagy a nyugtázó értesítést, erre a fizetési felszólítástól kezdődően 15 nap áll rendelkezésre. A határidőkre ajánlott nagyon figyelni, hiszen ahogyan a jog világában már megszokhattuk, ellenkező esetben szankciók, joghatások várhatóak.