Kamattámogatott lakáshitel feltételei 2018

Fotó: © Holly Leighanne. / Flickr
Fotó: © Holly Leighanne. / Flickr
A 2008-as gazdasági válság, majd a deviza alapú hitelekkel kapcsolatos problémák alapjaiban rengették meg a hitelintézetek felé megnyilvánuló bizalmat és az ingatlanpiacon kialakult helyzet, valamint a rendkívül alacsony árak ellenére is csak kevesen választották a lakáshitelezés kínálta előnyöket. Napjainkban az a tendencia érezhető, miszerint a családok újra mernek hosszú távú fizetési kötelezettséget vállalni és egyre többen érdeklődnek a lakáshitelek és a velük kapcsolatos kedvezményes lehetőségek iránt. Ehhez természetesen szükségesek voltak olyan kormányzati intézkedések is, melyek a lakáshitelek felvételét és az ingatlanvásárlást újra vonzóvá tették. A kamattámogatott lakáshitelek kedvező lehetőséget teremtenek mindazok számára, akik nem tudják más módon megoldani a vásárlást, mint a bankok által kínált ajánlatok igénybevételével.

Nyilvánvaló, hogy ha vásárlásról van szó, senki nem választja szívesen a hitelfelvételt, hiszen az adósságcsapda ördögi körét sokan jól ismerik hazánkban. A helyzet azonban van, hogy úgy hozza, másként nem alapozható meg a jövő és albérletben élni semmiképpen nem jelenthet célt. Az állami kamattámogatás abban segíti a lakáshitelt felvevőket, hogy egy előre meghatározott ideig az állam átvállalja a hitel kamatainak egy részét, ezzel elérve, hogy ebben az időszakban kevesebb kiadás terhelje a családi kasszát.

Milyen célra igényelhető az állami kamattámogatás?

  • Használt lakás vásárlás
  • Új lakás vásárlás
  • Új lakás építés
  • Lakás bővítés
  • Lakás korszerűsítés

Futamidőtől függetlenül az első öt évben vehető igénybe az úgynevezett otthonteremtési kamattámogatás, amelyet a már felsorolt célokra lehet felhasználni, ezután változnak, a kamatok.

 

Jóformán minden bankban intézhetjük, mivel szinte mindegyik foglalkozik már a lakáshitel eme formájával.

A kamattámogatás mértéke új lakás építése vagy vásárlása esetén:

  • fiatal, gyermektelen támogatott személy esetén az állampapírhozam 50%-a,
  • 2 gyermek esetén az állampapírhozam 52%-a
  • 3 gyermek esetén az állampapírhozam 55%-a,
  • 4 gyermek esetén az állampapírhozam 59%-a,
  • 5 gyermek esetén az állampapírhozam 64%-a,
  • 6 vagy ennél több gyermek esetén az állampapírhozam 70%-a.

A kamattámogatás mértéke lakáskorszerűsítés esetén:

  • az eltartott gyermekek számától függetlenül az állampapírhozam 40%-a.

Használt lakás vásárlása, korszerűsítése és bővítése esetén a kamattámogatás mértéke:

  • gyermekszámtól függetlenül az állampapírhozam 50%-a.

Mekkora értékű lakások esetén vehető igénybe kamattámogatás?

A Fiatalok és többgyermekesek támogatott lakáskölcsöne esetén az alábbi, maximális értékű lakóingatlanok –telekár nélkül számított, ÁFA összegét is tartalmazó – építési költségének, illetve vételárának finanszírozására van lehetőség:

  • Budapesten és megyei jogú városokban maximum 25 millió Ft.
  • Egyéb településeken maximum 20 millió Ft.

A finanszírozható ingatlanok maximális értéke:

Új lakás vásárlása esetén az áfa és telekár nélküli ára 30 millió Ft.-nál kevesebb kell, hogy legyen, az építés pedig mindennel együtt nem haladhatja meg a fenti összeghatárt.

Használt lakásnál a vételár maximálisan 20 millió forint lehet, az ingatlannak használatbavételi engedélye kell, hogy legyen. 5 évig kell benne lakni az igénylőnek.

A korszerűsítési költség maximuma 15 millió Ft. lehet és nem lehet új lakásra igényelni értelemszerűenA korszer. A korszerűsítés a kérelem benyújtása idején nem lehet megkezdett. A korszerűsítés költségei 70 százalékát számlával kell igazolni, de legalább annyi összeg erejéig, amíg a lakáshitel összege terjed.

A bővítés 15 millió Ft.-nál nem lehet költségesebb és a 70%-át kell számlával alátámasztani, de bontott anyag is felhasználható. Továbbá ennél is szabály, hogy 5 évig benne kell lakni.

Mekkora a kérhető hitelösszeg?

A Fiatalok és többgyermekesek kamattámogatott hitelének összege Budapesten és megyei jogú városban nem lehet több 12,5 millió Ft.-nál, egyéb településeken 10 millió Ft.-nál. Lakáskorszerűsítésre maximum 5 millió Ft. nyújtható.

Ki igényelhet kamattámogatott lakáshitelt?

Mint a hitelajánlatoktól és az egyes támogatási lehetőségektől már megszokhattuk, minden esetben szigorú feltételeket állítanak mind a hitelintézetek, mind a vonatkozó jogszabályok. Lássuk, milyen feltételekkel vehetőek igénybe az államilag támogatott lehetőségek a Fiatalok és többgyerekesek támogatásának, valamint az Otthonteremtési támogatásnak a szemszögéből!

Legalább fél éve fennálló munkaviszony szükséges hozzá és az igénylőnek nem lehet köztartozása - ez a két feltétel minden kamattámogatott lakáshitel fajtánál fennáll - továbbá az adásvétel nem történhet hozzátartozók között.

Személyi feltételek

Fiatalok és többgyerekesek támogatása:

  • Házastársi kapcsolattól függetlenül igényelhetik akár egyedülállók vagy élettársi kapcsolatban élők is.
  • Max. egy gyermek esetében nem lehetnek a felvevők idősebbek 35 évnél.
  • Min. két gyermek esetében nem lehetnek a felvevők 45 évnél idősebbek.
  • Lakáskorszerűsítés esetében nincs semmilyen megkötés az életkorra illetve a gyermekek számára vonatkozóan.

Otthonteremtési kamattámogatás:

Sem életkorra, sem gyermekek számára vonatkozóan nincsen megkötés, csak a 18. betöltött életév.

Feltételek a lakástulajdon vonatkozásában

  • Fiatalok és többgyerekesek támogatása:

    Kizáró oknak számít, ha az igénylőnek, élettársának, házastársának, gyermekének vagy a vele költöző családtagnak lakástulajdona van, illetve lízingelt lakása. Lakáskorszerűsítés esetében ez úgy alakul, hogy a a korszerűsítendő, felújítandó ingatlanon felül egyéb lakástulajdona nem lehet az igénylőnek.
  • Otthonteremtési kamattámogatás:

    Ez esetben a feltételek a megszokott módon megengedőbbek, tehát a már meglévő lakástulajdon nem zárja ki az igénylés lehetőségét.

Milyen költségekre lehet számítani a hiteligényléskor?

Legtöbben csak a kamatokat, illetve a havi törlesztőrészlet nagyságát figyelik, pedig az sem elhanyagolható tényező, hogy mennyit kell kifizetni az igénylés kapcsán egyéb jogcímeken, méghozzá általában azonnal. Nézzük, mire számíthat még pluszban!

  • Földhivatali kiadások- változó költségek, érdemes helyileg érdeklődni
  • Közjegyzői okiratba foglalás: ez általában a felvett hitelösszeg 1 %-a
  • Folyósítási jutalék: a hitelösszeg 2 %-a, de vannak akciós lehetőségek, amikor ettől eltekint a hitelintézet.
  • Értékbecslési díj: körülbelül 30 ezer forint körül szokott mozogni.
  • Lakásvásárlásnál az illetékkel, az ügyvédi munkadíjjal is mindenképpen számolni kell.

Mennyit kell majd fizetni havonta?

A hitelcél, a felvenni kívánt összeg, a futamidő és a THM függvényében kerül kiszámításra, hogy mennyi lesz a havi kiadás a lakáshitellel kapcsolatban- akár az állami kamattámogatás kínálta előnyöket is igénybevéve. Érdemes akár onlie hitelkalkulátorral tájékozódni, ha pedig komolyan gondolja a hiteligénylést, akkor mindenképpen célszerű szakemberhez fordulni, aki segít a piaci kínálatból kiválasztani azt a hitellehetőséget, amely az Ön igényeinek és elképzeléseinek a leginkább megfelel.

Természetesen akkor sincs semmi veszve, ha ingatlantulajdonánál vagy éppen koránál fogva nem jogosult egyik állami kamattámogatás igénybevételére sem. A hitelintézetek többféle lakáshitel-konstrukcióval állnak rendelkezésre, de természetesen legyen szó akármelyikről is, fontos, hogy a bankok által meghatározott jövedelmi és személyi feltételeknek megfeleljen.