Lakás előtakarékosság állami támogatással 2018

Fotó: © Ryan Somma / Flickr
Fotó: © Ryan Somma / Flickr
A lakásvásárlás hazánkban még mindig olyan téma, amely sokak számára jelent problémát, és nem csak a fiatal korosztály körében. Családi segítség nélkül sokszor még a 30-40-es korosztály számára is elképzelhetetlen a saját lakás. Nem véletlen, hogy e korosztályból is viszonylag sokan élnek albérletben, és próbálják összegyűjteni valahogy azt az önerőt, amely a hitelfelvételhez szükséges. A lakás előtakarékosság kiváló lehetőséget teremt arra, hogy állami támogatás igénybevételével sikerüljön kedvezményes lakáshitelt választani, s ezáltal megvalósítani végre az otthonteremtés régóta vágyott álmát.

A lakás előtakarékosság olyan államilag támogatott megtakarítási forma, mely havi befizetéseket követel meg, ám ezért a megtakarítási idő végén kedvező hitelfelvételi lehetőséget biztosít. Természetesen nem merülnek ki előnyei ennyiben, hiszen a havi megtakarítások összegét emelik a betéti kamatok, valamint a már említett állami támogatás. Mindez a lakáscélú kölcsönnel együtt teszi ki a teljes szerződéses összeget, amelyért megvásárolható a kívánt ingatlan.

Milyen előnyökkel jár a lakás előtakarékosság?

Természetesen az összegyűjtött összeg és az állami támogatások mértékének szempontjából sem mindegy, hogy milyen hosszú a megtakarítási időszak. Ez minimum 4, maximum 10 év lehet, mely során évente akár 72 000 forint összegű, vissza nem térítendő állami támogatáshoz juthat. Ez az említett megtakarítási időszak hosszát számolva már jelentős összeget tehet ki.

 

További előnye, hogy a kamatadó nem terheli a lakás-előtakarékosság megtakarítási formát. Az sem mindegy, hogy mekkora hozammal lehet számolni, hiszen ez is hozzájárul ahhoz, hogy minél több legyen számláján, s ennek megfelelően minél kevesebbet kelljen lakáshitelként felvennie az ingatlanvásárlás megvalósulásához. A lakás-előtakarékosság kapcsán a tapasztalatok azt mutatják, hogy magas hozamra, négy év után akár 13 százalékra is lehet számítani. A hitelintézetek válságaival és az ezzel járó bizonytalansággal esetében nem kell tartani, ugyanis az Országos Betétbiztosítási Alap biztosítja az összeget.

Kiknek ajánlott ez a megtakarítási forma?

Gyakorlatilag mindenkinek, akinek ingatlanvásárlással kapcsolatos tervei vannak. Kifejezetten javasolt az első lakás megvásárlását tervezőknek, de a cserén gondolkodóknak is ideális döntés lehet. Az élet hozhatja úgy, hogy a család szaporodásával, vagy az élethelyzetek megváltozásával másik, nagyobb ingatlanra lenne szükség, esetleg munkahelyi elfoglaltság miatt másik lakóhely iránt mutatkozik igény. Ilyenkor – időben gondolkodva – jól jöhetnek a lakás-előtakarékosság kínálta előnyök.

Elsősorban családi házak esetében szokott előfordulni, hogy felújítás, átalakítás, korszerűsítés válik szükségessé. Ilyen esetekben is hozzá lehet nyúlni a számlán levő összeghez, és felhasználni azt, a megfelelő további hitellel a célok megvalósítására.

A lakás-előtakarékosság akár a gyermekek jövőjének biztosítására, anyagi lehetőségeik javítására is fordítható, de ha egyelőre nincs konkrét elképzelése, viszont az állami támogatást kihasználná, akkor is megéri szerződést kötni.

A lakás-takarékpénztárak megkérdezése alapján az új, vagy használt lakás vásárlása mellett házépítésre, telekvásárlásra, felújításra, átépítésre, energiatakarékos megoldások megvalósítására, kertépítésre, terasz kialakításra, kútfúrásra, kandalló-, és cserépkályha beépítésre, garázs kialakításara, valamint beépített konyhai berendezések beszerzésére szokták legtöbben fordítani a lakás-előtakarékosság megtakarítást, valamint a hozzá kapcsolódó állami támogatást és kedvezményes hitelt.

Hol érdeklődhet?

Az állami támogatás igénybevételének lehetőségeiről érdemes az Államkincstárnál tájékozódni, a lakás-előtakarékosság pedig a hazánkban ismert lakás-takarékpénztárak ügykörébe tartozik. Pénztáranként eltérő lehetőségek adódnak például a megtakarítási évek számát illetően is, így a szerződés és a feltételek alapos megismerése nélkülözhetetlen ahhoz, hogy minden információ birtokában hozhassa meg ezt a jövője szempontjából cseppet sem elhanyagolható döntést.

A hitelintézetek ajánlatai között keresgélve nem sokáig kell nézelődni, könnyen rájöhetünk, hogy a lakáshitelek csak önerővel érhetőek el, még abban az esetben is, ha ennek ellenkezője szerepel a kihagyhatatlannak nevezett ajánlatok között. Azok az első lakásukat tervezgetők, akik nem tudnak felajánlani fedezetként szülői lakást, illetve a megfelelő önerővel sem rendelkeznek, gyakorlatilag mintegy ördögi körben igyekeznek megalapozni jövőjüket. Számukra kifejezetten hasznos lehet a lakás-előtakarékosság, amely során havi megtakarításra van csupán szükség- elérhető befizetésekkel – s így az állami támogatással együtt néhány éven belül kedvezményesen vehető igénybe a hitellehetőség. A saját ingatlan olyan álom mindenki számára, mely az otthonteremtéshez, és a biztos háttérhez nélkülözhetetlen. Váltsa valóra álmait a lakás-előtakarékosság előnyeit kihasználva!