Gépjármű műszaki vizsga feltételei, menete, ára 2016

Fotó: © mattbuck4950 / Flickr
Fotó: © mattbuck4950 / Flickr
Minden gépjárművet a tulajdonosoknak kötelező kétévente elvinni műszaki vizsgára, amit elmulasztva, a gépkocsi nem vehet részt a közúti forgalomban.

A műszaki vizsga feltételei és a környezetvédelmi felülvizsgálat szabályai legutóbb 2010. január 1-jétől módosultak, azonban a lényegen az új törvény sem változtatott: minden újonnan forgalomba helyezett autó műszaki vizsgája négy évig érvényes, és ezt követően minden második évben újra le kell vizsgáztatni a járművet. Az említett módosítás leginkább azt hozta magával, hogy a kötelező műszaki vizsgálat mellett a vizsga részét képezi már a környezetvédelmi felülvizsgálat is, ami ennek köszönhetően egy helyszínen és egyetlen eljárás keretein belül, sokkal rövidebb idő alatt tudható le. Amennyiben a jármű minden vizsgálati követelménynek megfelel, abban az esetben a forgalmi engedély érvényességét a helyszínen meghosszabbítják, a vizsgaponton pedig a gépkocsi rendszámára felragasztják az érvényesítő címkét, valamint a plakettet is, amelynek sorszámát a forgalmi engedélyben is rögzítik, hogy esetleges rendőri igazoltatás során a hatóságok is meg tudjanak bizonyosodni az érvényességről.

Sikeres műszaki vizsga esetén, a jármű forgalmi engedélyébe bejegyzésre kerül az új érvényességi idő. Amennyiben ez nem kivitelezhető vagy a vizsgáztató olyan megállapítást tett, amelyek alapján az okmány erre nem alkalmas, úgy a műszaki adatlappal be kell fáradni a járási okmányirodába, ahol megtörténik majd a forgalmi engedély érvényesítése vagy cseréje. A környezetvédelmi felülvizsgálat természetesen továbbra is elvégeztethető külön, a jogszabály meghagyta ennek a lehetőségét, azonban ez semmilyen más előnnyel nem jár együtt, hiszen az autó ezt mindenképpen csak a műszaki vizsga után kaphatja meg, önmagában tehát nem ér semmit. Ha a műszaki vizsga során a jármű valamiért nem felel meg az elvárásoknak, a vizsgálat napjától kezdve a forgalmi engedély azonnal megszüntetésre kerül, a rendszámtáblán elhelyezett környezetvédelmi plakett, illetve az érvényesítő címke pedig eltávolításra. Mindez annak ellenére is, ha a forgalmi engedély szerint a jármű esetleg még néhány napig, hétig vagy hónapig szabadon használható lett volna a mindennapokban. A jármű ezt követően közúti forgalomban nem vehet részt egészen addig, amíg át nem esik egy sikeres műszaki vizsgán.

A műszaki vizsga vizsgadíjhoz kötött. Maga a vizsgáztatás két fő részből tevődik össze, így a közlekedésbiztonsági vizsgálati díj mellett a jogszabály szerint előírt állami vizsgadíjat. A hatósági díjak általánosságban járműkategóriánként – és gyakran vizsgapontonként is – eltérnek egymástól. Amennyiben azt észleljük, hogy járművünk forgalmi engedélyének érvényessége hamarosan lejár, akkor legalább a kérdéses dátum előtt 2-3 héttel keressünk fel egy vizsgapontot – akár személyesen, akár telefonon –, a vizsgára ugyanis előzetesen ebe kell jelentenünk a járművet. Amennyiben ez megtörtént, elvihetjük az autót egy előzetes ellenőrzésre, ami azért fontos, mert így idő előtt kijavíthatók azok a problémák és hiányosságok, amelyek ellehetetlenítenék a sikeres műszaki vizsgát. Ha ezt a vizsgaponton orvosoltatjuk, akkor a vizsgáztatási határidő helyett azt az időpontot kell megadnunk, amikor az autót a szerelők megjavítják, ezzel egy időben pedig azonnal érvényesítik is a műszaki vizsgát. Ha nincs szükség előzetes hibaelhárításra, a műszaki vizsgáztatást helyben is megvárhatjuk, hiszen 30-60 percnél nem tart tovább.