SZÉP kártya elfogadóhelyek és online igénylés - MKB, OTP, K&H

Fotó: © vil.sandi (away) / Flickr
Fotó: © vil.sandi (away) / Flickr
Egyre többen használnak ma hazánkban SZÉP kártyát, ami az ország egyik legsikeresebb új cafeteria-elemévé nőtte ki magát, sokan azonban még nincsenek tisztában néhány dologgal vele kapcsolatban.

A SZÉP kártya által adható juttatások a munkáltatók számára sokkal kedvezőbb adózási formát jelentenek, éppen ezért 2014-ben már például több tízezer magyar munkáltató gondolta úgy, hogy ilyen formában adja béren felüli juttatását dolgozói számára.

SZÉP kártyát magánszemély nem igényelhet magának, csak és kizárólag a munkáltatók élhetnek ezzel a lehetőséggel, akik dolgozóik számára igényelhetik ezt a cafeteria-elemet az OTP, az MKB vagy a K&H bankok valamelyikében.

A bankok által kibocsátott SZÉP kártyák között általános különbségek nincsenek, de vannak olyan elfogadóhelyek, amelyek ahol csak bizonyos pénzintézetek által kibocsátottakat fogadnak el. Nagy általánosságban kijelenthető, hogy az OTP SZÉP kártyát az ország legtöbb pontján elfogadják, de a rendszer fejlődik, és az elfogadóhelyek számra is jelentősen növekszik. Ma már talán nincs is olyan város Magyarországon, ahol ne találnánk legalább egy olyan éttermet, szállót vagy valamilyen szolgáltatót, amelyik ne fogadná el a SZÉP kártyát.

 

A kártya igénylésére lehetőség van személyesen és online, elektronikus formában is. Mindkét esetben a bankok által kibocsátott hivatalos formanyomtatványokat kell kitöltenünk ahhoz, hogy munkáltatóként igényelni tudjuk dolgozóink számára ezt a juttatási formát.

A SZÉP kártyának három alszámlája van: a szálláshely, a vendéglátás és a szabadidő. A munkáltató dönti el, mekkora összeget ad dolgozójának egy évben. Kedvezményes adózással a következő alszámlákra adható béren kívüli juttatások összeghatárai:

  • szálláshelyre 225 ezer forint,
  • vendéglátásra 150 ezer forint,
  • szabadidőre 75 ezer forint.

Így összesen 450 ezer forintot adható a kedvezményes adókulccsal, melynek mértéke 35,7% (119%-os adóalapra számított 14% EHO + 16% SZJA). Ha a munkáltató magasabb összeget szeretne juttatni a dolgozójának, akkor a kedvezményes összegek feletti részre 51,17%-os adót kell számolni. A kedvezményes adókulccsal biztosítható összeg adója, kedvezőbb, mintha hagyományos munkabérről lenne szó.

Egy SZÉP kártya minden esetben a kiállítástól számított öt évig marad érvényes, azonban a rá feltöltött összeget minden esetben a feltöltés évét követő december 31-ig kell elhasználni. A SZÉP kártyához igényelhetők ezen felül társkártyák is, amelyeket 1,500 forint + ÁFA/db áron lehet kérvényezni elsődlegesen a családtagok számára.

Az indulás óta a SZÉP kártyák felhasználási köre, az elfogadóhelyek száma is jelentősen kibővült, a szálláshely alszámlájára elhelyezett összegekkel már nem csak a szállást fizethetjük ki egy szállodában, hanem az ott igénybe vett összes szolgáltatás – például masszázs, szobaszerviz, étkezés stb. – kiegyenlítésére is. Ezen felül ma már bármelyik alszámla terhére szabadon vásárolhatunk belépőket strandokra vagy gyógyfürdőkbe is.

A legutóbbi számítások szerint ma Magyarországon már több mint 850 ezren használnak SZÉP kártyát, aminek népszerűsége egyaránt növekszik, így a jövőben egyre több elfogadóhely és munkahely csatlakozik majd az új cafeteria-programhoz, és a kormány is vélhetően alaposabban kibővíti majd az egyes alszámlákon elhelyezett pénzösszegek felhasználhatóságát.