Adókártya és adóazonosító jel igénylése, pótlása

Fotó: © HowardLake / Flickr
Fotó: © HowardLake / Flickr
Az adókártya és az adóazonosító szám igénylése semmivel sem bonyolultabb, mint bármilyen más okmány elintézése, de nem árt ismerni a hozzá kapcsolódó fontosabb jogszabályokat.

Azok a magyar állampolgárok, akik 2005. december 31-e után születtek, önálló életkezdési támogatásban részesülnek, ami annyit jelent, hogy az adóhatóság hivatalból megállapított számukra egy adóazonosító jelet. A 2008. december 8-a után született gyermekek esetében az adóhatóság már nem csak az adóazonosító jelet készíti el hivatalból, hanem az adóigazolványt, avagy közismertebb nevén adókártyát is automatikusan kiállítja. Az adóhatóság mindezt a polgárok személyi adatait és lakcímét kezelő központi szerv adatbázisa alapján állítja ki az újszülöttek részére, így a szülőknek ezt nem kell külön kérniük.

Azok a magánszemélyek, akik 2006. január 1-je előtt születtek, és korábban nem rendelkeztek adókártyával vagy adószámmal, a T34-es nyomtatvány kitöltésével igényelhetik azt. A T34-es nyomtatvány mellé szükség lesz néhány dokumentumra is, így 14 évnél fiatalabb gyermek esetében a születési anyakönyvi kivonatra, illetve egy lakcímet igazoló kártyára, valamint természetesen gondviselő jelenlétére, okmányaira. 14 évnél idősebb gyermek esetén a nyomtatvány mellett szükség lesz lakcímkártyára, személyazonosításra alkalmas igazolványra, illetve törvényes képviselő jelenlétére vagy amennyiben ez nem lehetséges, annak meghatalmazására.

Amennyiben nem először igénylünk adókártyát, hanem azt csak pótolni vagy cserélni szeretnénk, akkor fontos tudni, hogy névváltoztatást – például házasságkötés miatt – nem kell az adóhatóság felé külön jelenteni, hiszen a járási hivatal okmányirodája ezt közvetíteni fogja az adóhatóság felé. Amennyiben azonban a névváltozás már érinti az adókártyán feltüntetett nevet is, akkor feltétlenül új adókártyát kell igényelni a T34-es nyomtatvánnyal. Amennyiben az új adókártya kiadására adatmódosítás miatt volt szükség, az a korábbi adókártya leadása mellett díjmentes lesz. Az adatlaphoz tehát minden esetben csatolnunk kell korábbi adóazonosító kártyánkat, de más okirat másolatát nem.

 

Adókártya igényléséhez a T34-es adatlapot kitöltve, két példányban, minden esetben személyesen vagy postai úton kell eljuttatni az adóhatósághoz, pontosabban a lakhelyünk szerinti illetékes adóigazgatósághoz. A nyomtatvány egyetlen esetben nyújtható be interneten, elektronikus úton, ha rendelkezünk ügyfélkapus regisztrációval! Természetesen ebben az esetben is elengedhetetlen lesz, hogy az adóhatósághoz postai úton vagy személyesen eljuttassuk korábbi adókártyánkat. Az ügyfélkapus ügyintézés során az igazoló okiratokat szkennelt formában is lehet csatolni a nyomtatványhoz.

Ha az adókártya ismételt igénylése elvesztés, megrongálódás vagy eltulajdonítás miatt szükséges, az igazgatási szolgáltatásért cserébe díjat kell fizetnünk, amelynek mértéke egységesen 3.000 forint. Ezt a díjat vagy a NAV Igazgatási szolgáltatási díj bevételi számlaszámára kell elutalni vagy az ügyfélszolgálatokon igényelhető csekken, postai úton kell befizetni, de az ügyfélszolgálatokon már lehetőség van helyben történő bankkártyás fizetésre is. Az igénylést követően a kártya megérkezéséig az adóhatóság az adóazonosító jelről egy igazolást állít ki, ami bármilyen ügyintézésre alkalmas.