Kiskorúak védelme a kábítószerekkel szemben

Fotó: © Iqbal Osman1 / Flickr
Fotó: © Iqbal Osman1 / Flickr
A Büntető Törvénykönyv (Btk.) kiemelten kezeli a kiskorúak védelmét. A 18 év alattiak védelmét nemzetközi jog írja elő Magyarországnak. A kábítószer kereskedelem és a kábítószer birtoklása külön szakaszban jelennek meg a Btk.-ban. Szigorúbb büntetések vonatkoznak a 18 év alattiak védelmére ezen joggyakorlatban. Ugyanúgy büntetik a kóros szenvedélykeltés, kábítószernek minősülő kábító hatású anyagra való rábírását, fogyasztás elősegítését.

A Btk. szigorúbban büntet, ha felnőtt kort be nem töltött személynek valaki átad, kínál, általa forgalomba hoz, kereskedik. Még szigorító büntetés, ha védett intézmények területén követi el (pl. iskola). Az elkövető felnőtt tudatában van magatartásának és a kiskorú életkorával. Akár életfogytiglan börtönt is kaphat az a személy, aki jelentős mennyiségű kábítószert, vagy bűnszövetségben, vagy hivatalos személyként követi el. A bűncselekmény elkövetéséhez adott eszközök vagy támogatások ugyanúgy büntetendők, csekély mennyiségű kábítószer kereskedelem enyhítő körülmény.

A birtoklást ugyanúgy szigorúbban bünteti a Btk., ha nagykorú kiskorú személyt von be. Ha termeszt, megszerez, birtokol, ország területéről hoz vagy visz. Szintén súlyosbító, ha védett intézmények közelében vagy területén történik. Hasonlóan szigorú, ha bűnszervezetben, nagy mennyiségben, üzletszerűen követik el. Ha az elkövető vallomást tesz a kábítószer értékesítő személyével kapcsolatban, enyhítő körülménynek számít.

A Btk. önálló tényállásban bünteti a kóros szenvedélykeltést, ha nagykorú személy kiskorút rávesz, rábír, erre törekszik. Még akkor is ha nem minősül kábítószernek, de kábító hatású. Mivel utóbbiak nem kábítószerek, nem bűncselekmény, viszont a felbujtói magatartás szankciót követel. A sikertelen rábírást is bünteti. A büntetés halmozódik, ha valaki kábítószerre akar rábírni egy kiskorút, neki kábítószer birtoklásért, kábítószer kereskedelemért is felelni kell a rábírás és/vagy felbújás mellett.