Cafeteria - Béren kívüli juttatások 2016

Fotó: © False Positives / Flickr
Fotó: © False Positives / Flickr
Lényeges módosítások nem várhatók a béren kívüli juttatások szabályozásában, de így is életbe lépett néhány olyan apró változás, amelyek miatt érdemes újra számolgatnunk.

A 2014-es béren kívüli juttatásokat ért adóváltozások szinte csak minimálisak voltak a 2013. évi szabályozásokhoz mérten, és ez a tendencia várhatóan jövőre is megmarad majd. Ettől függetlenül is érdemes azonban utánaszámolni annak, hogy milyen keretek között adhatók, illetve kaphatók a cafeteria elemek.

A legfontosabb változás egyébiránt az utalvány fogalmát érintette, hiszen a jogalkotók egyértelműsítették, hogy az utalvány formájában kapott juttatás, amennyiben az készpénzre váltható, vagy nem visszaváltható, akkor semmilyen formában sem minősül utalványnak. Nagyon fontos változás azonban, hogy a visszaváltás lehetősége továbbra is megmarad olyan esetekben, ha a munkáltató az általa valamilyen okból kifolyólag fel nem használt – ergo dolgozói számára ki nem osztott – utalványokat szeretné visszaváltani.

Megjelent ezen felül egy új cafeteria elem is, így a lakáscélú juttatások tekintetében a jövőben már nem csak közvetlenül lakásvásárláshoz, hanem már meglévő kölcsön törlesztéséhez adott támogatás is adómentes munkáltatói támogatásként jelenik bizonyos, előre meghatározott feltételek teljesülése mellett.

 

2014-ben a minimálbér összege 101.500 forint amiből az alábbiak szerint adható cafetaria:

Erzsébet utalvány: 8.000 forint/hónap;

Munkahelyi étkeztetés: 12.500 forint/hónap;

SZÉP kártya: vendéglátásra 150.000, szállásra 225.000, szabadidőre 75.000 forint/év;

Helyi bérlet: megegyezés szerint, általában a bérlet összegével megegyezően;

Iskolakezdési támogatás: 30.450 forint/év gyermekenként és szülőnként, a minimálbér legfeljebb 30 százalékáig;

Iskolarendszerű képzés: 253.750 forint/ év munkavállalónként abban az esetben, ha a képzés a munkáltató tevékenységével összefügg;

Önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás: 50.750 forint/hónap, a minimálbér legfeljebb 50 százalékáig;

Önkéntes egészség- és önsegélyező pénztári hozzájárulás: 30.450 forint/hónap, a minimálbér legfeljebb 30 százalékáig;

Kultúra utalvány: 50.000 forint/év;

Hajrá utalvány: korlátlan értékben, ha az adott sportrendezvény a sportról megalkotott törvény hatálya alá tartozik.

A kormány jelenlegi tervei szerint 2015-ben egy kicsit alaposabb átalakításon is átesik majd a magyarországi béren felüli juttatások rendszere, így várhatóan ebben az évben debütál hazánkban a többszintes cafeteria. Ezzel egyetemben az adó mértékének emelése visszavonásra került, ezáltal továbbra is 35,7 százalék marad, de a kettős korlát biztosan beépítésre kerül a béren kívüli juttatások tekintetében. Ez nem jelenti azt, hogy a juttatások egyedi korlátai megváltoznának, azonban együttes értékük – a SZÉP kártya kivételével – már igen, így csak évi legfeljebb 200 ezer forintig maradhatnak kedvezményesek. A 200 ezer és 450 ezer közötti sávot így majd a SZÉP kártyával lehet feltölteni a kedvezményes közteher mellett, és amennyiben ezt a korlátot a munkáltató túllépi, abban az esetben automatikusan az 57,17 százalékos magasabb közteher lép érvénybe. Az eddig is magasabb közteherbe esett, valamint az adómentes juttatások köre, illetve szabályozása előreláthatólag nem változik 2015-ben sem.