Üzemanyag elszámolás szabályai 2018

Fotó: © Dan Lockton / Flickr
Fotó: © Dan Lockton / Flickr
A vállalkozásokkal kapcsolatos kiadások bizony évről-évre csak növekednek, pláne, hogy a kormány újabb és újabb adónemekkel, szabályozásokkal nehezíti meg a vállalkozók boldogulását. Nem véletlen tehát, hogy az érintettek igyekeznek a törvény adta kereteken belül tenni annak érdekében, hogy lehetőség szerint minimalizálják költségeiket. Ennek egyik módja az üzemanyag elszámolás, melyre 2017-ben is lehetőségük lesz azoknak a vállalkozóknak, akik a tevékenység közben elhasznált üzemanyagot elszámolni kívánják. A vonatkozó kormányrendelet pontosan meghatározza, hogy milyen jármű típus esetében milyen mértékben lehetséges az elszámolás, ennek megfelelően a járművek az űrtartalom szerint vannak bekategorizálva, éppen úgy a közúti járművek, mint a mezőgazdaságban használatos gépek.

Kiket érint 2017-ben az üzemanyag elszámolás lehetősége?

Az előző évekhez hasonlóan mindazok élhetnek ezzel a lehetőséggel, akik céges autót birtokolnak, illetve azok a magánszemélyek is, akik hivatalos célból, például üzleti útra használják gépjárművüket. Egyértelmű tehát, hogy az érintettek száma 2017-ben sem fog csökkenni, ráadásul nekik nagy segítséget jelent, ha elszámolhatják az üzemanyagot. A jelenlegi üzemanyagárakat, és egyéb, autókkal kapcsolatos költségek nagyságát látva nem véletlen tehát, hogy az érintettek mindenképpen élni szeretnének a lehetőséggel. Ez megtörténhet a személyi jövedelemadó rendszerében, de a társasági adózás kapcsán is.

Hogyan számolható el az üzemanyag?

 

A magánszemélyként történő elszámolásra akkor kerül sor, ha saját autóját használja üzleti céllal. Nézzük, milyen lehetőségei vannak az üzemanyag elszámolására!

  • Az átalány jellegű költségtérítést általában akkor szokták alkalmazni, ha rendszeresen használja saját autóját a munkával kapcsolatban. Ilyen esetekben a vonatkozó rendelet szerint egy rögzített fogyasztási norma szerint számolják az üzemanyag fogyasztását, valamint az autóval kapcsolatos minden javítási, karbantartási kiadást is számlával kell igazolni. Az útnyilvántartás vezetése ebbe az esetben nélkülözhetetlen.
  • A költségtérítés másik módja az, amikor a magánszemély kiküldési rendelvény alapján kapja azt. Az útnyilvántartási kötelezettség alól mentességet élveznek a mezőgazdasági őstermelők és azegyébni vállalkozók abban az esetben, ha 500 km-nek megfelelő költséget számolnak el a NAV 9 forintos kilométerenkénti normaköltségével.
  • Cégek esetében azok a társasási adó alanyai, így számla alapján kerül elszámolásra az üzemanyag. Számukra kötelező az útnyilvántartás vezetése.

Előreláthatólag nem lesznek jelentős változások 2017-ben sem a területet illetően, ám ahogy a percről-percre kiadott újabb és újabb adójogi rendelkezéseket ismerjük, érdemes a NAV weboldalának információit folyamatosan nyomonkövetni. Az adózással kapcsolatos egyéb szakmai portálok is remek választásnak bizonyulnak, hiszen segítségükkel mindig naprakész és részletes tájékoztatásban lehet része. Ne feledje, az üzemenanyag elszámolással csökkentheti a gépjárműhasználattal Önre, vagy cégére nehezedő anyagi terheket!