Önálló tevékenységből származó jövedelem és járulékai 2018

Fotó: © uyht / Flickr
Fotó: © uyht / Flickr
A munkaerőpiacon sokan tevékenykednek főállásuk mellett, vagy éppen ahelyett olyan területeken, melyek megkövetelik, hogy az ebből az önálló tevékenységből származó jövedelmet bejelentsék, és utána adót fizessenek. Nem csak a számlaadási kötelezettség miatt rendkívül fontos, hogy az adóhatósághoz bejelentse az ilyen munkavállalást, hanem az adófizetési kötelezettségnek történő eleget tétel miatt is. Az önálló tevékenységből származó jövedelmeket az adóbevallásban kell bevallani, elmulasztása pedig szigorú szankciókat von maga után.

Mi minősül önálló tevékenységnek?

Az adóhatóság honlapján elérhető az a felsorolás, mely kategorizálja és azonosítószámmal látja el az egyes tevékenységeket. Ezek köre rendkívül széles, és az egyéni vállalkozói, mezőgazdasági őstermelői munkavégzés mellett az ingatlan bérbeadás is ide tartozik. Természetesen nem merül ki ennyiben a felsorolás, hiszen minden olyan jövedelemszerzési forma szerepel a felsorolásban, amelynek bevétele után magunknak kell a terheket megfizetni. A megbízás alapján végzett feladatvégzés, az ingatlan vagy gépjármű értékesítés során kapott ellenérték szintén olyan bevételi források, amelyeknek helyet kell kapniuk az adóbevallásban.

Milyen tevékenységek tartoznak tehát ebbe a körbe?

 
  • a megbízási jogviszony alapján végzett tevékenység
  • könyvvizsgálói tevékenység
  • európai parlamenti, országgyűlési, helyi önkormányzati képviselői tevékenység
  • vállalkozói kivét során keletkezett jövedelem
  • mezőgazdasági őstermelői tevékenység
  • ingó vagyontárgyak bérbeadása.
  • ingatlan bérbeadása
  • szálláshely-szolgáltatási tevékenység
  • ingó vagyontárgyak üzletszerű értékesítése során szerzett jövedelem

Hogyan állapítják meg az adóalapot?

Az önálló tevékenységből származó jövedelem 84 százaléka lesz az adó alapja, s a járulékokat is ez után kell majd megfizetni.

  • a személyi jövedelemadó mértéke 15%.
  • 19,5% egészségügyi hozzájárulást, ezt magánszemély elszámolhatja költségként. Ha üzletszerű tevékenysége valakinek az ingatlan és ingó bérbe adása, akkor ez a szabály nem érvényes.

Hogyan állapítható meg az önálló tevékenységből származó jövedelem?

Ennek két módja van. A költségelszámolás történhet úgy, hogy mindent számlákkal kell igazolni. A másik lehetőség alkalmával pedig a bevételből tíz százalék számítható le, a fennmaradó pedig jövedelemként tartható számon.

Mindegy tehát, hogy egyéni vállalkozóként tevékenykedik, vagy ingatlan bérbeadás kapcsán szerez plusz bevételt, az adóhivatalhoz történő bejelentkezés nem maradhat el. Manapság nem ritka, hogy korrepetálással, számítógépes munkákkal, vagy például nyelvórák adásával egészítik ki jövedelmüket sokan, ehhez pedig nélkülözhetetlen, hogy rendben legyen a munkavállalás adójogi szempontból is. A NAV-hoz történő bejelentkezés után adószámot kapnak az érintettek, amivel nem csak a számlaadás lesz megoldható, de a jogszerű munkavégzés is. Ne feledje, az adófizetés állampolgári kötelezettsége, amelynek mindenképpen eleget kell tennie munkavállalás és jövedelemszerzés esetén!