Utazási kedvezmény - nyugdíjasoknak, diákoknak és a többieknek 2018

A 65 év felettiek továbbra is teljesen ingyen az 100%-os kedvezménnyel utazhatnak a helyi és a távolsági járatokon. A 14 év alatti diákok esetében a kedvezmény mértéke 50% amely távolsági közlekedésre szolgál, ha teljesen más városba jár iskolába, mint ahol az oktatási intézménye van.

2012-ben az utazási kedvezmények körét jelentősen leszűkítették. Az akkor beharangozott megszorításokra még mind a mai napig nem került sor és valószínűleg nem is fogják bevezetni, hiszen az internetadó is nagy port vert fel. Egyáltalán nem biztos, hogy hozzá fognak nyúlni az utazási kedvezményekhez. A nyugdíjasokra és a diákokra valamint a mozgáskorlátozottakra is vonatkoznak utazási kedvezmények.

A nyugdíjasoknál már előre bejelentették, hogy a kedvezményeken szigorítani fognak, mégsem tették, így az 50-90% utazási kedvezmények továbbra is igénybe vehetők. A 65 év felettiek pedig továbbra is 100 %-os kedvezményben részesülnek utazásaik során. A gyorsvonati pótjegyre és az egyéb kiegészítő jegyekre ez a kedvezmény nem érvényesíthető. A helyi járatoknál biztosan megkapja minden nyugdíjas a kedvezményes jegyváltási lehetőséget.

 

A nyugdíjkorhatárra előírt életév betöltésével minden nyugdíjast megillet az utazási díjmentesség. Megmaradt a közalkalmazottak utazási kedvezménye is, így a jogszabályban rögzített munkakörökben a vonatkozó kormányrendelet szerint lehet igénybe venni az utazási kedvezményeket.

Az online jegyvásárlóknak 3% kedvezményt biztosítanak a MÁV járataira, ezzel érdemes élni. A MÁV START Klub kártya igénylése már 50% kedvezményre is lehetőséget biztosít egy teljes éven át. A gyorsvonati pótjegyre a kártya megváltása esetén nem lesz szükség, így ennek megfizetése alól is mentesülnek a Start kártya tulajdonosok.

A különböző társaságok által biztosított utazási kedvezményekkel kapcsolatban, az adott cég ügyfélszolgálatánál és a weboldalakon érdemes tájékozódni, hiszen így mindig költségtakarékosan lehet utazni Magyarország területén. A különféle kedvezményeket igénybe lehet venni munkába járáshoz, tanulmányok esetén és még a szabadidő eltöltése közben is.