Kismamák és női munkavállalók munkavégzése 2017

A Munka Törvénykönyvének már 2016-ban is fontos eleme volt a női munkavállalók védelme. A munkavégzési könnyítések a női munkavállalókra vonatkoznak, amely a teherbe esésre is vonatkozik. A munkahely megtalálása és az elhelyezkedés a nők számár sokkal nehezebb. Gyermekvárás esetén a helyzet csak még nehezebb, hiszen a munkafeltételek sem könnyítik meg ilyenkor az anyaság mindennapjait. A munkaviszony fennállása alatt a munka törvénykönyve tartalmaz könnyítéseket a hölgyek számára.

Jelen cikkünkben a női munkavállalókkal foglalkozunk, de a Munka Törvénykönyve a nőket és a fiatal munkavállalókat is védelemben részesíti. Éjszakai műszakba tilos várandós nőket beosztani egészen a gyermek 3 éves koráig. Ez a törvény az egyedül állókra ugyanúgy vonatkozik nőkre és férfiakra egyaránt. Az édesanyag illetve a gyermekét egyedül nevelő dönthet úgy, hogy vállalja az éjszakai műszakot, azonban a munkaadók ezt nem engedélyezhetik.

A kismamát a gyermek 3 éves koráig túlórázásra, azaz rendkívüli munkavégzésre nem lehet kényszeríteni és a készenlét is ide sorolható. A túlóra vagy a készenlét nem egyeztethető össze egy kisgyermekét egyedül nevelő számára. Egyenlőtlen munkabeosztás a kismamáknak nem lehetséges még akkor sem, ha kikérték a beleegyezését. Egy munkáltatónak minden esetben írásbeli nyilatkozatot szükséges kérnie egy kismamától, ha hozzájárul ahhoz, hogy nem a megszokott munkaidőben dolgozzon. A pihenőnapok azonban ebben az esetben sem alakulhatnak egyenlőtlenül. A gyermeket egyedül nevelő apa esetében elképzelhető a túlóra ha ebbe ő beleegyezett.

 

Kirendelés, átirányítás és kiküldetés esetén az anya munkavállalóknál a következőképpen alakul. Tilos másik településre átküldeni dolgozni, egészen addig, amíg a gyermeke be nem tölti a 17. életévét. Ezt akkor sem tehetik meg, ha egyedül neveli a gyermeket vagy éppen a szüleit gondozza. A gyermek 3 éves korának betöltéséig a terhes kismamákat sem lehet átküldeni.

Az egészségi állapotnak megfelelő könnyített munka védi a kismamákat, de fel is lehet őket menteni a munkavégzés alól. Ez akkor következhet be, ha nem tudnak neki ilyen munkát felajánlani. Akik eddig éjszakai műszakban dolgoztak, azoknak fel kell ajánlani a nappali műszakot. Ha részmunkaidősre módosítják a munka idejét, akkor is a régi munkabért kell számára folyósítani, illetve ha több műszakos volt és az egyműszakosra módosítják. Egy kismama nem feltétlenül kell, hogy elfogadja az első megoldást, hiszen számára többféle alternatívát szükséges felajánlani. Ő majd eldönti, hogy melyik ezek közül a legmegfelelőbb. A kismamák mindegyike jelen helyzetben együttműködésre köteles.

A terhes nőket a felmondással szemben is megvédi az új munka törvénykönyve. Azoknak a nőknek, akik szülési szabadságon vagy fizetés nélküli szabadságon vannak, illetve a gyerek miatt vannak szabadságon, nem lehet felmondani. A gyerekápolási és fizetés nélküli szabadságot csak az anyák vehetik igénybe. A lombikbébi programban résztvevő nőket eddig is védte a törvény és ez most sincsen másképpen. Egy valamiben változott, hiszen már nem időkorlát nélkül vehető igénybe, csupán fél évre.

Régebben számtalan olyan eset előfordult, hogy a munkaadó nem is tudott arról, hogy a munkavállaló lombikbébi programon vesz részt, vagy állapotos. Ilyen helyzetekben legtöbbször szabadságot vettek ki az érintett alkalmazottak. Fontos változás, hogy most már csak akkor nyújt védelmet az új szabály, ha a munkavállaló erről a tényről értesíti a munkaadót. Ha úgy következik be a felmondás, hogy a munkavállaló terhes, de azt nem jelentette be hivatalosan a munkaadó felé, akkor érvényes lesz a felmondás és egyáltalán nem jogszerűtlen.

Szabadság: a szülési szabadság a nők szabadságbeszámításánál ugyanúgy munkában töltött időt jelent, ilyen a gyermek gondozása miatti fizetés nélküli első 6 hónap is. Az új törvényben a pótszabadság terén is vannak változások, hiszen most már az apának is jár a pótszabadság. Az előző jogszabályi előírás az EU jogszabályokkal ellentétes volt, ezért szükségessé vált annak módosítása. A pótszabadságok a következők: 16 éves életkor alatti gyermek esetén 2 nap, kettő gyerek esetén 4 nap, ennél több gyermek esetén már egy hét szabadság jár. Fogyatékos gyermekek esetén ezen felül még 2 nap pótszabadság jár. Szülési szabadság 24 hét, de ebből ezt a két hetet ki kell venni. Fizetésnélküli szabadság a gyermek egészen 3. életévéig jár, de a gyes folyósítása alatt egészen 10 éves korig értelmezhető.

A kismamák közül sokan nagyon gyorsan vissza szeretnének térni a munkájukhoz, ezért ilyen helyzetekben a munkaidő kedvezmény jár, amely a szoptatás első félévében naponta 2x1 óra. A 9. hónap végéig naponta 1-1 óra rendelkezésre állási mentesség is megilleti az anyákat. A beteg szülőket ápoló nők gyakran igénybe veszik ezt a lehetőséget, hiszen ilyenkor 2 évre is elmennek fizetésnélküli szabadságra. Sok esetben ugyanezt a férfiak is igénybe veszik, de jellemzően a hölgyekre hárul a szülők ápolásának feladata.