Iskolakezdési támogatás feltételei és igénylése 2018

Minden munkáltató a munkavállalónak iskolakezdési támogatást nyújthat, a cafeteria rendszer keretében. A cafeteria elem után a munkavállalónak 1 százalékkal kevesebb adót kell majd fizetniük. A korosztályokban és a régiókban is tapasztalható munkanélküliség, amelyet még az egyre nehezedő gazdasági helyzet és a fogyasztói árak emelkedése is nehezít. Minden család számára egyre nehezebb a boldogulás, hiszen a bérek nem követik a beszerzendő termékek árainak emelkedését. A gyermekvállalás pontosan emiatt csökkenő tendenciát mutat, hiszen a beiskolázás hatalmas plusz terhet ró minden családra. A felsőoktatás költségei már az egeket verik, amelyet nagyon kevés család engedhet meg magának. A kormány döntései és a jogi háttéranyag folyamatos változása mindig próbálja előtérbe helyezni a családok életének megkönnyítését, ez látható a cafeteria elem iskolakezdési támogatásánál is.

Az iskolakezdési támogatást 15+14 %-os járulékfizetési kötelezettség mellett adhatják a munkaadók a munkavállalóknak. A megfizetendő adó alapja az össz juttatás értékének 1,19 szerese, ebből kerül levonásra a 15% szja és a 14% EHO. A kamat után nem szükséges az eho megfizetése. Minden évben a munkavállalók határozzák meg, hogy a cafeteria keretből mely elemet kérik. Elfogadhatják és el is utasíthatják azt. A bérjellegű kifizetésekkel szemben az iskolakezdési támogatás még mindig jobban megéri, mivel kedvező adó- és járulékfizetés mellett vehető igénybe, ezért biztosak lehetünk abban, hogy 2017-ben is sok munkaadó fog ezzel a lehetőséggel élni.

A támogatás a bruttó minimálbér 30 százalékának erejéig adható, ez 2017-ben 38.295 Forintot jelent minden munkavállalónak. Ezt gyerekenként és évente összesen egy alkalommal lehet igénybe venni. Minden ara jogosult szeptemberben kapja kézhez a támogatást. A támogatást utalvány formájában adják oda a munkavállalóknak. A támogatás a szabályok betartása mellett használható fel, azaz kizárólag általános-, és középiskolás gyermekek számára szükséges taneszközök, tankönyvek és ruházati termékekre fordítható. Az utalványokat ma már 14 000 üzletben be lehet váltani Magyarországon.

 

Olyan eset is előfordulhat – ha egy munkáltatónál dolgozik a két szülő, akkor is, - hogy mind a két szülőnek odaítélik a támogatást. Ilyenkor azoknak adják a támogatást, akik családi pótlékra is jogosultak. A 2017-es tanév legelső napját megelőző 60. naptól már

lehet vásárolni az utalványokkal, amelyek egészen az év utolsó napjáig érvényesek.

A törvény által nyújtott lehetőségeket mindenképpen érdemes kihasználni minden kisgyermekes családnak, hiszen a középiskolai és az általános iskolai költségek is igen magasak, még ha csak a tankönyvek megvásárlását nézzük, akkor is. Emellett természetesen számtalan eszközt és tanszert kell még megvásárolni. A többgyermekes családok természetesen most is sokkal jobban járnak, mint az egy vagy akár két gyermeket nevelők, de még így is érdemes élni a lehetőséggel. Az iskolakezdésre munka nélkül maradt szülőknek ez hatalmas könnyebbséget jelent, hiszen alap esetben már nem lenne elegendő a családi bevétel az iskolakezdéshez. Az alacsony szakképzettségűek és az előnytelen régiókban élők számára ez egy nagyon jó kedvezményes lehetőség, így érdemes élni vele.

Minden munkaadónál lehet tájékoztatást kérni az iskolakezdési támogatással kapcsolatban. Online felületeken is elérhetők a fontosabb szabályok, sőt még az is, hogy ezeket az utalványokat hol lehet felhasználni. A tanszereket vagy a különlegesebb eszközöket akár online is meg lehet vásárolni.