Gyermekjátékok biztonsága 2018

Minden család számára kiemelkedő fontosságú, hogy a gyermekjátékok, amelyekkel nap, mint nap játszik a kicsi, biztonságosak legyenek. A vonatkozó jogszabályok továbbra is nagyon szigorúak, erre maguk a játékgyártó vállalatok is odafigyelnek. Emellett az EU is nagy figyelmet szentel a témának, amelyre egy rendszert is kiépítettek. Ez a rendszer a tagállamok együttműködésének alapja.

Mikor nevezhetünk egy játékot biztonságosnak? Milyen előírások vonatkoznak rá? Már bizonyára sokan halottak olyan híreket ahol a gyengébb minőségű játékok bizony baleseteket okoztak, sőt akár tragédiához is vezettek. Az élelmiszerek mellett a játékokra is kiemelt figyelmet kell szentelni, hiszen a kicsik a szájukba is vehetik a játékokat, ugyan úgy, mint a cumit. A jobb minőségű cumikon ma már jelölik a károsanyagtól való mentességet.

Az emberek egészségét és biztonságát az uniós jog előtérbe helyezi, ennek érdekében előírja azt is, hogy milyen termékeket lehet forgalomba hozni. Sőt azt is, hogy ezeknek a termékeknek milyen előírásoknak kell megfelelniük. Európai Uniós irányelv vonatkozik a játékokra, de a magyar jogszabály is rendelkezik a 38/2011. (X. 5.) NGM rendeletben. A 2013. július 20 után forgalomba helyezett játékok mindegyikének meg kell felelnie ennek a rendeletnek, amelyben a biztonsági szempontokat a 2. melléklet tartalmazza.

A rendelet vonatkozik minden olyan játékra, amelyet 14 éven alul gyerekeknek gyártanak, hiszen ez az a korosztály, amely a legnagyobb veszélynek van kitéve. Ezen belül is kiemelt figyelmet fordítanak a 6 év alatti gyerekekre. Egy játék akkor biztonságos, ha a gyermeket használat közben egészségileg nem veszélyezteti. Ilyen a mérgező anyag vagy a festék, esetleg a lehulló darabok. A lehulló darabok nagyon sok esetben okoztak már fulladást. A feltételeknek egészen az élettartam végéig meg kell felelniük.

 

Az unió már a játékok megtervezéséhez is szabványokat készít, hogy a játékok a legbiztonságosabbak legyenek és megfeleljenek az irányelvi előírásoknak. Már a tervezés, majd a gyártás során is nagy figyelmet kell fordítani arra, hogy ki fogja ezeket a játékokat használni. Egyedül a gyermek, vagy szülői felügyelettel? Minden játékon kötelező feltüntetni azt, hogy milyen kockázatok mellett használhatják a gyerekek. A leeső daraboknál fontos, hogy figyelmeztessék a vásárlókat arra, ezt a szájába tudja majd venni a gyerek.

Egy játékot akkor tekinthetünk biztonságosnak, ha az erre utaló jelölés megtalálható rajta. Plüss játékoknál rá szokták varrni az erre utaló címkét. Ez pedig a CE. Emellett természetesen további jelöléseket is alkalmazhatnak a gyártók. A játékon vagy a címkén kell feltüntetni a jelölést. Az EU közzétette, hogy miként szükséges eljárni játékok gyártása esetében, hogy az biztonságos legyen.

A magyar hatóságok is rendelkeznek piacfelügyeleti hatáskörrel, így már nem csak az EU tartja rajta a szemét a gyártókon. A játék gyártóját illetve forgalmazóját a piacfelügyelet intézkedésre szólíthatja fel, ha olyan játékot találnak egy ellenőrzés során, amely nem biztonságos. Ilyen esetekben betiltja a játék forgalomba helyezését. A játék mindaddig nem hozható újra forgalomba, amíg a rendeletnek meg nem felel.

A tagállamok közötti együttműködést a RAPEX-rendszer segíti elő. Az uniós és a tagállami hatóságok között folyamatos kommunikációt tesz elérhetővé, így amint bekerül, egy veszélyes termék a forgalomba máris megkezdik a szükséges intézkedéseket. Ma már a játékok szinte 100 százalékban, Kínában készülnek tömeggyártásban. A tömeggyártás során sokkal nagyobb a hibaszázalék és ezáltal a kockázat is.