Google Adsense bevétel adózás 2017

Az szja 2016-ban megváltozott, ezáltal a Google Adsense adózása is. Most már szja-t kell fizetni a googleadsense után is. Akik ezt a jövedelemforrást választották most nagyon jól járnak, hiszen 15% az szja, amit ezután köteles mindenki megfizetni. A NAV biztosítja az adószámot és ezt még azelőtt igényelni kell, mielőtt bevételünk keletkezne.

Ez a hirdetési tevékenység ma már egyre népszerűbb, amely ráadásul még pénzkereseti lehetőséget is biztosít, úgy hogy közben semmilyen megerőltető és tényleges munkavégzést nem igényel. Sokan nincsenek tisztában az adózási szabályokkal.

A tevékenységet részleteiben is ismernünk kell ahhoz, hogy megértsük az adózási szabályait. A Google az Adwords és Adsense szolgáltatáson keresztül hirdetési lehetőségeket kínál a cégeknek. A cégek magát a google-t bízzák meg a hirdetések közzétételével, amely esetén a google több honlapon is megjelenteti a szükséges hirdetéseket.

 

A google ezeket a hirdetéseket olyan honlapokon teszi közzé, amelynek üzemeltetője erre előzetesen engedélyt adott. Az adott honlapok a hirdetések után díjazást kapnak. Ez tulajdonképpen a bevétel. A honlapok látogatói csoportját veszi figyelembe a google, amikor egy-egy hirdetést elhelyez az adott weboldalon.

A Google Adsense felületen a honlapok üzemeltetőinek regisztrálniuk kell és csak így tudnak részt venni a hirdetések közzétételében. A regisztráció után a Google már hozzáfér az adott weboldal szabad felület részeihez és oda tölti majd fel a reklámokat. Látható, hogy a weboldal üzemeltetőjének nincsen lényegi feladata, hiszen mindent a Google végez el. A honlapok üzemeltetőitől a Google béreli a felületeket. Ez az a pont, ami adózás szempontjából fontos, hogy lényegi munkát nem végez, a honlapot üzemeltető csak a felületet adja, de nem nyújt hirdetési szolgáltatást. Ez a fajta jövedelemszerzés nem minősül jutalék szerzésnek sem. Mivel a felület tulajdonjoga nem száll át a Google-ra, ezért ingó eladásnak sem minősíthető. Az szja törvény alapján önálló tevékenység minősítést kap, hiszen az alapján történik majd meg az elszámolás, hogy hányan kattintanak az adott hirdetésre.

Magánszemélyként ez a jövedelemszerzés úgy lehet hivatalos, hogy a NAV-tól kell kérni egy adószámot a (17)T101 nyomtatványon keresztül. Ezzel a nyomtatvánnyal az önálló vállalkozások tevékenységi jegyzékébe is felvételt nyer a 631102 tevékenységi kóddal. Ez a kód pontosan ezt takarja: internetes hirdetési felület webgazda általi értékesítése. Mivel a Google tagállambeli adóalany, ezért közösségi adószámot is kell kérni a tevékenység kezdetekor.

A személyi jövedelemadó törvény szerint a bérbeadással veszik egy kalap alá, ezért a jövedelemadó itt is 15%. AAz adót mindig a jövedelem 90 százalékából kell számítani, hiszen a fennmaradó 10% költséghányadként elszámolható, de lehetőség van számlás költségelszámolással élni.

Mivel a kifizető nem belföldi, így az adóelőleget nekünk kell megfizetni minden negyedév utáni első hónap 12. napjáig.

Mivel nem vagyunk személyes munkavégzésre kötelezve, így a Tb-t nem kell megfizetni ezután a tevékenység után. Ezt is csak akkor kell, ha a jövedelem meghaladja a mindenkori minimálbér 30%-át. A honlap üzemeltetője azonban ebben az esetben nem végez személyesen munkát.

Bérbeadás után és ezután sem szükséges szocho-t fizetni. Eho fizetés csak akkor áll fent, ha lenne biztosított. Mivel nincsen tb így nincsen szocho sem.

Mivel nincsen tb, azaz biztosítás, így az egészségügyi szolgáltatási járulékot meg kell fizetni, ami havonta 6.930 forint.

Van egy fontos pont azonban, amiről sokan megfeledkeznek, ez pedig a számlaadás. Mindig szükséges kiállítani a számlát és rá kell vezetni, hogy ÁFA tv. területi hatályán kívül. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy a szolgáltatásnak a megrendelője, azaz a Google fizeti majd meg az adót.

Jelen cikk szerzője nem adószakértő és a cikk a jelenleg hatályos adójogi szabályok ismeretében íródott. A bekövetkező károkért felelősséget a cikk szerzője nem vállal.