A tűzvédelmi szabályzat társasházak esetében is kötelező lehet! Hogyan készítsük el?

Az 54/2014. (XII.5.) BM rendeletben található meg a jelenleg hatályban lévő Országos Tűzvédelmi Szabályzat. A rendeletben olvasható, hogy építmények esetében a használatbavételt követő 60 napon belül szükséges a szabályzat elkészítése. Társasházak esetében pedig Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyvvel kell rendelkezni. Társasházak, 5 méternél magasabb lakóépületek, 1000 négyzetmétert meghaladó területű közösségi épületek illetve ipari épületek, 3000 négyzetmétert meghaladó mezőgazdasági épületek és a 2000 négyzetméternél nagyobb tárolási épületek is ide tartoznak. Nem a beruházónak, hanem a társasháznak szükséges elkészítenie a kézikönyvet és ennek elkészítését a tulajdonosoknak kell közösen megfizetniük.

A rendelet minden olyan társasházra vonatkozik, amely 2015 január 1 után kapták meg a használatbavételhez szükséges engedélyt. Számukra már kötelező a tűzvédelmi szabályzat elkészítése.  Szabályzatot, csak erre jogosult személy készítheti el, azaz rendelkezik erre engedéllyel és a szükséges képesítéssel. Elektronikusan vagy nyomtatott formában az építmény területén kell tárolni a tűzvédelmi műszaki megfelelőségi kézikönyvet. Társasházak esetében a közös képviselőé a felelősség, hogy a kihelyezés megtörténjen és azért is ő felel, hogy a felülvizsgálat időpontját figyelemmel kísérje.

Ezt a szabályzatot a használatbavételt követő 5. évben kell újra elkészíteni, majd ezt követően minden 5. évben. 5 évente a szabályzatban foglaltakat le kell ellenőrizni és ezzel együtt a megfelelő kialakítást és az állapotot is felül kell vizsgálni egy tűzvédelmi szakértő segítségével. A dátumokból jól látható, hogy egy 2017-ben használatbavételt kapott társasháznak legközelebb 2022-ben kell ezzel foglalkoznia.

A jogszabályban olvashatók a tűzvédelmi szabályzat tartalmi követelményei, amelyek a következők:

 
  • építészeti kialakítás
  • villamos rendszer és villámvédelem kialakítás
  • liftek és mozgólépcsők valamint
  • speciális épületgépészeti rendszerek kialakítása
  • tűzjelző berendezés kialakítása és rajzi melléklete
  • tűzoltó berendezés kialakítása és rajzi melléklete
  • vészhangosítási rendszer kialakítása és rajzi melléklete
  • hő- és füstelleni védelem kialakítása és rajzi melléklete

A szabályzatnak tartalmaznia kell tovább, hogy ki készítette el a szabályzatot, annak neve, címe, jogosultsága. Ezen felül egy igazoló dokumentummal is rendelkezni kell, hogy 5 évente megtörténik a felülvizsgálat. Ma már leginkább 6 és 12 lakásos társasházak épülnek, ahol gyakorta nincs is lift, itt persze nem kell a liftekre vonatkozó jogszabályi követelményeknek eleget tenni. Ezek leginkább a lifttel, mozgólépcsővel rendelkező ipari létesítményekre vonatkoznak.

A TMMK azaz a tűzvédelmi szabályzatot csak tűzvédelmi tervező vagy tűzvédelmi szakértő készíthet és szerepelnie kell a tűzvédelmi szakértőket tartalmazó névjegyzékben.

Újabb építésű társasházak esetében érdemes már vásárláskor is odafigyelni arra, hogy ha a beruházó erről a szabályzatról nem gondoskodik, akkor a társasház tulajdonosainak kell gondoskodniuk annak elkészítéséről és a költségek is őket terhelik.

A Tűzvédelmi Műszaki Megfelelősségi Kézikönyvről szóló Tűzvédelmi irányelvet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság készítette el. Itt láthatjuk, hogy a tűzvédelmi szabályzatnak mit kell kötelezően tartalmaznia és ugyanitt találjuk meg a kézikönyv tartalmi követelményeit is. Felülvizsgálati lapot, a tartalmi követelményeket, a küllemet és a vázrajzokat is elérhetjük ebben a könyvben. Azok a tulajdonosok, akik a tűzvédelmi szabályzatot nem készítik el tűzvédelmi bírságra büntethetők, amelynek mértéke 50.000 Ft.