Erzsébet utalvány 2016

Fotó: © ProFlowers.com / Flickr
Fotó: © ProFlowers.com / Flickr
Az évek óta nagy sikerrel működő Erzsébet-programot jogszabály hozta létre, s egy rendszert képez mára az Erzsébet-utalvánnyal, mely a cafeteria-rendszer elemeként szolgálja a jogosultak igényeit mind az étkezés, mind az alapvető szükségletek kielégítése terén. A rendszer indulásakor, három évvel ezelőtt 17 ezer elfogadóhelyen volt mód arra, hogy beváltsák az első utalványokat a kedvezményezettek. Napjainkban 48 ezer munkáltató ad Erzsébet-utalványt munkavállalóinak, akiknek ma már 58 ezernél is több helyen van lehetőségük arra, hogy felhasználják fizetésre a cafeteria elemet. 2015-ben elérkezett a rendszer arra a szintre, hogy a legkedveltebb béren kívüli juttatásként van jelen a hazai piacon.

A vonatkozó jogszabály pontosan meghatározza az olyan fogalmakat, mint hogy ki minősül egészen pontosan juttatónak, elfogadóhelynek. Az elsőnek a kifizető számít, a másodiknak pedig mindazok, akik szerződéses jogviszonyban állnak az Erzsébet-utalvány kibocsátójával. Az elfogadóhelyek listáját a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány hivatalos honlapján lehet megtalálni.

2015-ben is több fajtája kerül kibocsátásra, ezek a következők:

  • Étkezési Erzsébet-utalvány
  • Gyermekvédelmi Erzsébet-utalvány
  • Ajándék Erzsébet-utalvány
  • Iskolai Erzsébet-utalvány
  • Szabadidő Erzsébet-utalvány
  • Kultúra Erzsébet-utalvány
  • Sport Erzsébet-utalvány

 

 

Még mindig a legnépszerűbb az Étkezési Erzsébet-utalvány!

Nem véletlen örvend a legnagyobb népszerűségnek az Étkezési Erzsébet-utalvány, hiszen segítségével a havi, megélhetésre fordítandó kiadások csökkenthetőek, így más célokra több marad a fizetésből. Az utalvány védjegye 2015-től továbbra is a sárga szín, és a jövőben is kizárólag Magyarország területén használható fel fizetésre.

A rendszer indulása óta megsokszorozódott az elfogadóhelyek száma, így napjainkban az ország bármely pontján jelen levő élelmiszer-üzletekben, hiper-, és szupermarketekben, kávézókban, hentesüzletekben, éttermekben, büfékben és cukrászdákban fizethetünk az utalvány felhasználásával. A kibocsátó a munkáltató és a munkavállaló érdekeit is szem előtt tartva igyekszik olyan címleteket rendelkezésre bocsátani, melyek megfelelőek mindkét félnek. Eszerint 1000-20000 forint értékű borítékok kerülnek kiadásra, bennük 500 és 1000 forintos címletekkel. Az alapszolgáltatás mellett létezik a bővített szolgáltatás is, mely azt jelenti, hogy 100-18000 forint értékű borítékok, 300, 400, 600, és 1000 forintos címletekkel állnak rendelkezésre.

Előzetesen és visszamenőlegesen is adhatja a munkaadó 8000 Ft/hó értékben, alkalomszerűen és rendszeresen is juttatható.

Gyermekvédelmi Erzsébet-utalvány, a szociális gondoskodás jegyében

Az étkezési céllal adott utalvánnyal szemben a Gyermekvédelmi Erzsébet-utalvány a szociális támogatások körét gazdagítja. 2012 óta tehát az arra rászoruló családok a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményhez kapcsolódóan Erzsébet-utalvány formájában kapják a támogatást. Az élelmiszerek vásárlása mellett tanszer és ruházat beszerzése kapcsán is lehetőség nyílik az utalvánnyal való fizetésre, melyet évente kétszer juttatnak el az érintett családokhoz.

A jogosultságról a jegyző dönt, kérelmezőként pedig a lakóhely szerinti polgármesteri hivatalban kell benyújtani a szükséges papírokat. Az önkormányzatok döntési jogkörébe tartozik ugyanakkor az is, hogy bizonyos esetekben további ellátások is az utalvány formájában történjenek kifizetésre, ezzel biztosítva a célhoz kötött felhasználás, és a program által kitűzött célok minél teljesebb érvényre jutását.

Az Erzsébet-program azzal a céllal alakította a rendszernek e területét, hogy a rászoruló családok gyermekei is hozzájussanak azokhoz a mindennapokban szükséges dolgokhoz, amelyek más családokban talán természetesnek bizonyulnak. Az utalvány kínálta lehetőségeken túl az Erzsébet-program nagycsaládosok részére nyújtott szociális üdülés keretein belül is igyekszik elérni azt, hogy az egészség megőrzéséhez feltétlenül szükséges pihenésre, kikapcsolódásra is lehetőség nyíljon a három vagy annál több gyermekkel rendelkező családok számára is.

Ajándék Erzsébet-utalvány, mint a céges megbecsülés eszköze

Céges ünnepségek, év végi ajándékozás alkalmával gyakran merül fel annak problémája, hogy az alkalmazottakat milyen ajándékkal lepje meg a vezetőség. A helyzet nem egyszerű, hiszen a túl személyes meglepetések kizártak, viszont a hasznos ajándékok remek döntésnek bizonyulnak. Az Ajándék Erzsébet-utalvány erre a célra kitűnő választásnak bizonyul, rendszeresen és alkalmanként egyaránt adható.

Mintegy univerzális juttatásként áll rendelkezésre a rendszer ezen eleme, és gyakorlatilag a lakberendezéstől kezdve a műszaki cikkeken, vegyi árun, ruházaton keresztül szabadidős tevékenység céljára, utazásra is felhasználható. A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány szerződött partnereinél váltható be az ajándék céljából adott juttatás, melyet a kibocsátástól követően egy évig lehet felhasználni, vagyis jelenleg 2015. december 31-éig.

Az akár díszborítékkal is rendelhető Ajándék Erzsébet-utalvány különféle címletekkel áll rendelkezésre, és akár az 50 ezer forintot is elérheti az adható összeg.

Iskolai Erzsébet-utalvány tanévkezdéskor

Az iskoláztatás és a vele járó költségek sokszor olyan terheket rónak a családokra, amelyeket nagyon nehéz finanszírozni. Különösen így van ez akkor, ha a családban több gyermek is nevelkedik, vagy a szülő egyedülállóként kénytelen megállnia a helyét a gyermeknevelés anyagi vonzatát illetően is. Az Iskola Erzsébet-utalvány a szerződött partnereknél tankönyvre, tanszerekre, ruházatra használható fel hazai üzletekben.

Az utalvány egyaránt adható a béren kívüli juttatás rendszerében, de akár önállóan is nyújtható. Abban az esetben, ha a munkaadó cafeteria elemként kívánja nyújtani, akkor annak összege évenként az aktuális minimálbér harminc százalékát teheti ki. A lehetőség az iskoláskorú gyermekek szüleinek hatalmas segítséget jelent az oktatással kapcsolatos költségek viselésében.

Kultúra Erzsébet-utalvány a minőségi kikapcsolódásért

Fotó: © Monika Kostera (urbanlegend) / Flickr
Fotó: © Monika Kostera (urbanlegend) / Flickr
Míg az Erzsébet-program a nyugdíjasoknak, nagycsaládosoknak, gyermekeknek és fogyatékosoknak nyújtható szociális üdülés és fürdő szolgáltatásokra igényelhető kedvezményei egyértelműen az üdülési célú kikapcsolódást tartják szem előtt, addig a cafeteria rendszerben adható Kultúra Erzsébet-utalvány a kulturális kikapcsolódási formákat részesíti előnyben.

Az évente maximum 50000 forint értékben, adómentesen adható utalvány beváltható múzeumok, színházak, koncertek és egyéb kulturális rendezvények látogatásakor, de használható például könyvtárakba való beiratkozáskor, vagy a szerződött partnereknél zeneművészeti előadások, kiállítások megtekintésére. A kékeszöld színben kibocsátott Kultúra Erzsébet-utalvány többféle címletben kibocsátott, így minden igénynek megfelelően áll rendelkezésre.

Sport Erzsébet-utalvány az egészséges mindennapokért

Egyre több fórumon hívják fel a figyelmet a rendszeres testmozgás fontosságára. Nem csak az esztétikus megjelenés és a normál testsúly megőrzése, elérése miatt fontos azonban, hogy odafigyeljünk a mindennapi edzésre, hanem az egészségügyi kockázatok kiküszöbölése érdekében is. Az alkalmanként, vagy rendszeresen is adható juttatás gyakorlatilag értékhatár nélkül, adómentesen adható a munkavállalónak.

A Sport Erzsébet-utalvány a rendszer hivatalos weboldalán felsorolt beváltóhelyeken használható fel fizetésre, így sportrendezvényekre való belépő vásárlás, s ami sokkal fontosabb, bérlet vásárlás alkalmával is. Ez utóbbi akár az életmódváltás eszköze is lehet, hiszen a testi-lelki egészséget és feltöltődést egyaránt szolgálja, ha rendszeresen konditerembe, uszodába, vagy egyéb sportfoglalkozásra jár.

Egyre több munkaadó ismeri fel annak fontosságát, hogy a munkavállaló hosszú távú egészsége egyenes arányban áll a munkavégző képesség megőrzésével, az energikussággal és a hatékonyság növekedésével. A Sport Erzsébet-utalvány e célokat szolgálva áll 2015-ben is rendelkezésre.

Meddig érvényesek az utalványok?

Bár 2015-től az Erzsébet-utalványok minden típusa megújult külsővel várja az érdeklődőket, de a felhasználási mód gyakorlatilag változatlan marad, és az előző évekhez hasonlóan működik továbbra is a rendszer. A külsőt illetően új, színes utalványok kerültek kibocsátásra, melyek kapcsán jogosan felmerülő kérdés az érvényességi idő. A hagyományos színvilágú utalványok, melyek 2014. december 31-ig kerültek kibocsátásra, 2015. december 31-ig használhatóak fel. Ezzel szemben a rendszer új utalványai, melyek 2015. január 1-e után kerültek forgalomba, már a következő év december 31-ig érvényesek, vagyis a hivatalos weboldalon felsorolt elfogadóhelyeken eddig fogadják el azokat fizetés céljából.

Hol lehet Erzsébet-utalvánnyal fizetni?

Mint a korábbiakban már felsoroltuk, típustól függően más és más területeken használható fel az Erzsébet-utalvány. Az interneten legegyszerűbben az Erzsébet-utalvány hivatalos weboldalán tájékozódhatunk arról, hogy a kívánt településen, lakóhelyünkön mely szolgáltatók fogadják el a cafeteria elemként és támogatásként is adható utalványt.

A weboldalon egyszerűen használható rendszer áll rendelkezésünkre, ahol kiválaszthatjuk a felhasználni kívánt utalványt, és megadhatjuk, hogy melyik városban, településen szeretnénk azzal fizetni. Kereshetünk akár szolgáltatás, vagy elfogadóhely neve szerint is, tehát arról is pontos információkhoz juthatunk, hogy egy adott üzletben fizethetünk-e az Erzsébet-utalvánnyal.

Az elfogadóhelyek köre rendkívül széles, a mindennapi megélhetést jelentősen megkönnyítő Étkezési Erzsébet-utalvány elfogadóhelyei minden korábbinál nagyobb számban várják a vásárlókat. Legyen szó szórakozásról, sportolásról, családi programok szervezéséről, az utalvány típusától függően számos területen használhatjuk fizetésre a munkaadó és a munkavállaló szempontjából is kedvező lehetőségeket tartogató utalványt.

Az Erzsébet-program és vele együtt az Erzsébet-utalvány rendszere a társadalmi szolidaritást szem előtt tartó hasonló kezdeményezések közül európai szinten is az egyik legsikeresebbként számon tartott. Segítségükkel nem csak a kiemelt védelmet élvező gyermekek juthatnak hozzá kedvező lehetőségekhez, de a nagycsaládosok, egyéb rászorulók, és a munkavállalóként Erzsébet-utalványt kapottak is számos előnyt élvezhetnek a programnak köszönhetően. Mivel akár adómentesen is nyújtható, így kétség sem férhet ahhoz, hogy megéri munkaadóként mellette dönteni. A Kultúra Erzsébet-utalványt például évi 50 ezer forintos összegig adómentesen lehet nyújtani, a Sport Erzsébet-utalvány pedig gyakorlatilag korlátlan összegig adómentes.

Mindenképpen említést érdemel az utalványozási rendszer azon eleme, hogy nem csupán béren kívüli juttatásként nyújtható az utalvány, hanem szociális alapon is. A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermekek és fiatal felnőttek részére az önkormányzati döntés alapján a szociális segély egy része Erzsébet-utalvány formájában kerül kifizetésre. A vonatkozó szabályozás nem titkolt célja az volt ezzel, hogy valóban a gyermekek érdekeinek megfelelően kerüljön felhasználásra a segély összege. Nem véletlen, hiszen a gyermekek kiemelt szerephez jutnak az Erzsébet-program kapcsán is, ugyanis a rendelkezésre álló hatmilliárd forintos keretösszegből annak fele fordítható a gyermekek üdültetésére és táboroztatására 2015-ben.