Erzsébet-program nagycsaládosoknak pályázat 2016 – feltételek és pályázás menete

Fotó: © andrewmalone / Flickr
Fotó: © andrewmalone / Flickr
Az évek óta nagy népszerűségnek örvendő Erzsébet-program keretein belül 2015-ben is számos lehetőséggel élhetnek a jogosultak. A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány januárban hét célcsoport számára hirdetett meg összesen 68 pályázatot. Az előző évek tapasztalatai és a szociális elvek előtérbe helyezésének köszönhetően idén az előző évi hárommilliárd forint duplájára nőtt a területen felhasználható összeg, tehát 2015-ben a rászorulók összesen hatmilliárd forintot kapnak majd a pályázatokban meghirdetett célokra. Mikért az alapítvány kuratóriumának elnöke is elmondta, az összegből hárommilliárd forint jut a nyugdíjasok, a fogyatékosok és a nagycsaládosok pihenésére, a további hárommilliárd pedig egészében a gyermekek táboroztatását szolgálja majd.

Az Erzsébet-program hivatalos weboldalán elérhetőek a pályázati határidők és mindazok az információk, amelyek a pályázatok benyújtásához szükségesek. A rendszerben fokozatosan fogadják a pályázatokat, így érdemes előre tájékozódni arról, hogy mikortól meddig lehetséges az egyes pályázatokat benyújtani. Először a nyugdíjasok számára volt lehetőség az üdülési-, és fürdőpályázatokra jelentkezni, február 12-én pedig a nagycsaládosok számára is megnyílnak a jelentkezéshez szükséges adatlapok.

Az Erzsébet-program célcsoportjai között a nyugdíjasok, a fogyatékkal élők, a nagycsaládosok, a gyermekek éppen úgy megtalálhatóak, mint a közlekedési, postai és köznevelési dolgozók. A pályázatok benyújtása kizárólag az interneten keresztül történhet, tehát nincsen mód a postai úton történő benyújtásra. Azok a pályázók, akik nem tudják megoldani az online jelentkezést, vagy bármilyen problémájuk van vele kapcsolatban, az ország 1500 pontján jelen levő hivatalokban, kérhetnek segítséget mind a jelentkezéshez, mind az azt követő aktiváláshoz.

A tavalyi évekhez hasonlóan 2015-ben is kiemelt figyelmet fordítanak a pályázat keretein belül a nagycsaládosokra, akik szociális üdülés igénybevételére pályázhatnak. A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány rendkívül fontosnak tartja munkája során, hogy az egészség megőrzése érdekében nélkülözhetetlen pihenéshez segítséget nyújtson olyanoknak, akik egyébként az anyagiak hiánya miatt nem tudnának erre a célra anyagiakat fordítani.

 

Bizonyított tény, hogy a testi-lelki kikapcsolódásra minden korosztálynak szüksége van, és nem csak az egészség megőrzése céljából, hanem az energikusság és a hatékony mindennapok érdekében is. Különösen a nagycsaládosok körében gyakoriak azok az esetek, hogy a gyermekneveléssel járó költségek mellett nem engedhetik meg maguknak a több napos üdülést az érintettek. Ebben kíván segíteni a részükre kiírt pályázat 2015-ben is.

Kik pályázhatnak?

Fotó: © andrewmalone / Flickr
Fotó: © andrewmalone / Flickr
Az Alapítvány jogosult személyként olyan magánszemélyt jelöl meg, akinek családjában az egy főre jutó rendszeres havi jövedelem az aktuális minimálbér összegét nem haladja meg. További feltétel, hogy három, vagy annál több, 20. évüket be nem töltött gyermeket nevelniük kell háztartásukban. Fontos, hogy utánuk családi pótlékra legyenek jogosultak, és a pályázat benyújtásakor még nem szabad betölteniük a 20. életévüket.

Mennyi önerőt kell fizetni?

A program –hasonlóan a többi pályázathoz -, a nagycsaládosok esetében is megköveteli az önerő befizetését ahhoz, hogy a támogatást igénybe vehessék. Ebben az esetben attól függ az összeg, hogy hány évesek a gyermekek. Amennyiben 14. életévét betöltött gyermekekről van szó, akkor 5000 forintot kell fejenként fizetni. Ha a pályázó gyermeke 3 és 14 év közötti, akkor személyenként 2500 forint befizetése kötelező. Az Erzsébet Kártya kizárólag ebben az esetben kerül kiállításra.

Meddig nyújtható be a pályázat?

A nagycsaládosok részére 2015. február 12-én nyílik meg a pályázati időszak, és egy hónapon keresztül, március 12-éig van lehetőségük a rászorulóknak arra, hogy beadják a pályázatot. Mivel mellékleteket is csatolni kell hozzá, és azok beszerzésére is célszerű időt szánni, így érdemes időben nekikezdeni a pályázattal kapcsolatos teendőknek. Fontos, hogy odafigyeljen minden részletre, hiszen az Alapítvány azokat a pályázatokat, melyek hiányosak, alapvetően érvénytelennek nyilvánítják.

Mire való az aktiválás?

A pályázat benyújtásával még nincsen vége a teendőknek, hiszen azt követően a megadott e-mail címre egy visszaigazoló e-mail érkezik majd. Ebben megtalálható az a hivatkozás, amelyre kattintva aktiválható a pályázat. Rendkívül fontos szem előtt tartania azt, hogy az aktiválásnak is meg kell történnie a pályázati határidő zárultáig, azaz a nagycsaládosok részére kiírt pályázat esetében erre március 12 éjfélig van lehetőség. Ha nem történik meg az aktiválás, akkor szintén elutasítja az Alapítvány a pályázatot.

Van valamilyen rangsorolás?

Az Erzsébet-program pályázatainak esetében egyrészt a keretösszeg kimerüléséig minden jogosult jelentkező élhet a kínált támogatási lehetőséggel. Abban az esetben, ha túl sok pályázó kerül szóba, akkor azok előnyt élveznek, akik a tavalyi, 2014-es évben nem használták ki az Erzsébet-program kínálta kedvezményeket.

Meddig vehető igénybe a támogatás?

Eltérően más kártya-jellegű lehetőségektől, az elnyert üdülési szolgáltatás igénybevételére 2015. december 31. napjáig van lehetőség, tehát a következő évre átvinni azt nem lehet. Amennyiben később szeretné igénybe venni azt, úgy újra kell pályáznia a következő évben, ám ekkor már hátránnyal indul függetlenül attól, hogy valójában kihasználta-e a kínált támogatást. Fontos tudnia, hogy az önerő visszafizetésére nincsen lehetőség akkor, ha nem használta fel a kedvezményt.

Milyen szolgáltatásra érvényes a támogatás?

Gyakran kérdezik az érdeklődők, hogy az utazásra, valamint a kötelezően megfizetendő idegenforgalmi adóra is felhasználható-e a támogatás. A pályázat kínálta kedvezményt kizárólag szállásszolgáltatásra vehető igénybe, az utazás költségeit nem állja az Alapítvány.

Milyen mellékletekre lesz szükség?

A pályázati határidő megnyílásakor érdemes már elkezdeni a jelentkezést, hiszen néhány melléklet beszerzésére, csatolására mindenképpen szükség lesz. Erre azért is ajánlott különösen ügyelni, mert ezek hiányosságai esetén a pályázat érvénytelen. Ennek megfelelően a pályázói nyilatkozatot ki kell töltenie, munkáltatói igazolást, vagy ellátásról szóló nyilatkozatot be kell szereznie, továbbá egy hozzájáruló nyilatkozatot is ki kell töltenie arról, hogy a szociális üdülőhelyeken felvételek készülhetnek, amelyet az Alapítvány a program népszerűsítéséhez a későbbiekben felhasználhat.

Hol használhatják ki a nagycsaládosok az Erzsébet Kártya előnyeit?

Az Erzsébet-program hivatalos weboldalán megtalálható azoknak az üdülőknek a listája, amelyek fogadják a nagycsaládosokat. A Balaton környéke nem véletlen örvend nagy népszerűségnek, hiszen az idegenforgalmi régióban rengeteg szórakozási lehetőség áll rendelkezésre a fürdőzésen túl is. A Balaton-felvidék túraútvonalai, a kalandparkok és természeti értékek mellett természetesen a tó kínálta fürdőzési lehetőség is sokak számára jelentős vonzerőnek számít. Természetesen az ország egyéb régióiban is rendelkezésre állnak szálláshelyek, így az alföldi gyógyfürdők közelében, vagy az Északi-középhegység kedvelt fürdővárosai környékén is számos üdülőház, hotel é apartmanház várja a turistákat.