Erzsébet tábor 2016 – pályázat gyerekeknek

Fotó: © Krisztina.Konczos / Flickr
Fotó: © Krisztina.Konczos / Flickr
Nagycsaládosok, fogyatékkal élők, nyugdíjasok- a már 2012 óta sikeresen működő Erzsébet-program 2015-ben is a korábbiakból már ismert célcsoportoknak igyekszik segítséget nyújtani a szabadidő aktív eltöltéséhez. Mint azt az elmúlt évek tapasztalatai is mutatják, a rendszer működőképes, és amellett, hogy a rászorulók számára segítséget jelent, a hazai idegenforgalom területén dolgozók részére is jövedelemnövekedést jelent. Az indulás éve óta 400 ezren vették igénybe a támogatásokat, közülük minden második kedvezményezettje gyermek volt.

A jogalkotó különösen fontosnak tartja a nagycsaládban élő gyermekek védelmét, és számukra olyan lehetőségek biztosítását, amelyekhez egyébként az anyagiak hiánya miatt nem juthatnának hozzá. Nem lesz ez másként 2015-ben sem, ugyanis a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány ezúttal 60 féle kiírással kedveskedik csak a gyermekeknek. Rajtuk kívül a nyugdíjasok és a nagycsaládosok fürdőbelépők, illetve üdülési támogatás formájában juthatnak hozzá kedvezményekhez, de mindenképpen említést érdemelnek azok a pályázati lehetőségek is, amelyek postai tevékenység szakágazatban foglalkoztatottak, közlekedés területén dolgozók, illetve köznevelési intézményben alkalmazottak számára kerülnek kiírásra. Ez utóbbiakra a pályázati időszak megnyílta április-májusban várható.

Fontos tudnivaló, hogy a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány pályázataira jelentkezők sikeres pályázónak bizonyulnak akkor, ha a feltételeknek megfelelnek, és a pályázatot határidőig hiánytalanul benyújtják. Ekkor a keretösszeg kimerültéig pozitív elbírálásban részesülnek. A vonatkozó szabályozás ez alól akkor enged kivételt, ha valaki már az elmúlt években sikeresen pályázott. Ekkor ugyanis előnyben részesülnek azok, akik még nem éltek az Erzsébet-program kínálta lehetőségekkel.

Az Erzsébet-program a gyermekeket kiemelt szereplőként tartja számon a támogatások kapcsán, nem véletlen, hogy a központi költségvetésből erre a célra 3 milliárd forint került elkülönítésre. A program weboldalán már megnyíltak a pályázatok, melyekkel nyári táborokra, tavaszi és őszi kirándulásokra lehet pályázni. Az általános és tematikus táborok mellett kirándulásokra is lehet pályázni. A helyszínek között olyan kedvelt területek szerepelnek, mint a balatonberényi, a zánkai és a fonyódligeti Erzsébet Táborok, de 2014-ben szerveztek először székelyföldi tábort, amely 150 fő fogadására volt képes, és nagy sikerrel működött.

 

A gyermektáboroztatás nem titkolt célja, hogy a fiatalok a szabadidőt tartalmasan töltsék, és azoknak is lehetőségük nyíljon erre, akik egyébként családjukkal nem jutnának el a Balatonhoz. A nagycsaládosok gyakran nem engedhetik meg maguknak a közös nyaralást, így számukra kifejezetten jól jön, ha a gyermekek hasonló támogatás keretein belül megismerhetik hazánk legszebb tájait. Az általános táborok mellett tematikus táborozási lehetőségek is várják a kicsiket, akik így sport és művészeti táborok közül válogathatnak, de lehetőségük van a jégkorcsolya rejtelmeivel megismerkedni, s a nagyobbak akár önismereti tábor keretein belül is többet megtudhatnak arról, mi zajlik bennük a mindennapokban.

Sporttáborok az egészség szolgálatában

Az Erzsébet-program gyermekeknek kínált táborozási lehetőségei között szép számmal megtalálhatóak olyanok, amelyek különféle sportokat kínálnak a gyermekek számára. A birkózás, a boksz, a kosárlabda, a cselgáncs, a röplabda szerelmesei mellett az öttusa iránt érdeklődők is megtalálják számításukat. A kajak-kenu tábor a sport mellett a természetet is igyekszik közelebb hozni a gyermekekhez.

Fotó: © g_kovacs / Flickr
Fotó: © g_kovacs / Flickr
Természetesen nem maradhatnak el a sorból az olyan mindenki által ismert és szeretett sportágak sem, mint a torna, a tenisz, a kosárlabda, görkorcsolya, vagy a vívás. A víz közelségéhez szorosan kapcsolódik az úszótábor, illetve a vízilabda tábor, amely mindig nagy népszerűségnek örvend a gyermekek körében.

Manapság, amikor a fiatal korosztály tagjai szabadidejük nagy részét az internet előtt töltik, rendkívül fontos, hogy az olyan tevékenységekkel is megismerkedjenek, amelyek eddig talán nem képezték mindennapjaik részét. Könnyen lehet, hogy a nyári táborban szerzett pozitív tapasztalatok kapcsán év közben is előnyben részesítik majd az iskola által kínált sportolási lehetőségeket.

Napjainkban, amikor az elhízás már gyermekkorban is rendkívül gyakori, fontos, hogy a gyermekek megszeressék a sportot, hiszen csak így válhat belőlük egészséges, tudatos felnőtt. Sokszor a családban nem látják maguk előtt a gyermekek azt a példát, amely szükséges lenne a rendszeres testmozgás megszeretéséhez. A sport táborok tehát azt a célt is szolgálják, hogy a fiatalok megismerjék, és megszeressék az egészségükre számos pozitív hatással bíró testmozgást.

Művészeti táborok a tehetség kibontakoztatásáért

Írás, képzőművészet, irodalom, tánc, filmek, színészkedés- csak néhány olyan terület, amely a kreatív és tehetséges gyermekek számára rengeteg pluszt tud adni. Hányszor akad rá példa, hogy ha egy bizonyos területen tehetséges a gyermek, azt fejlesztve akár felnőttként a téma szakértője, elismert profija lesz. Az Erzsébet-program azon felül, hogy táborozás keretein belül kíván lehetőséget kínálni a gyermekeknek az élményekkel teli kikapcsolódásra, azt a célt is szolgálja, hogy a művészeti táborok közelebb hozzák a gyermekekhez az őket érdeklő területeket.

A közoktatásban sajnos nem mindig jut elegendő idő arra, hogy a kicsik megismerjék azokat a művészeti ágakat, amelyeket közel éreznek magukhoz, pedig fontos lenne, hogy felismerjék, miben tehetségesek. A kreativitás megélése és önmaguk kifejezése pedig nem csak a műalkotások miatt lényeges, hanem azért is, mert így jobban megérthetik azokat az érzéseket, amelyek egyébként gyakran zajlanak a fiatal korosztály tagjainak lelkében.

Táborozás a Balatonnál

Fotó: © bortescristian / Flickr
Fotó: © bortescristian / Flickr
A „magyar tenger” környékén, több helyen is várják az Erzsébet Táborok a gyermekeket. Az Alapítvány igyekezett úgy összeállítani a helyszíneket, hogy frekventált, programokban is gazdag területeken tölthessék szabadidejüket a gyermekek. A következő gyermektáborok várják évek óta a program keretein belül kedvezményesen üdülőket:

Erzsébet Tábor Balatonberényben

A Balaton déli partján helyezkedik el Balatonberény, ahol háromszintes épületekben találhatóak meg a szállások. A gyermektábor számos sportolási lehetőséget is kínál, így tenisz-, kézilabda-, és kosárlabdapálya is megtalálható ott. Az üdülő saját stranddal is rendelkezik, a víz pedig rendkívül jó minőségű a környéken, 2011-ben kiváló minősítést kapott. A fürdőzéssel és sporttal töltött napok végén a tábori hangulatra oly jellemző tűzgyújtás, sütögetés is megvalósulhat az udvaron kialakított tűzrakó helynek köszönhetően.

Balatonberény a páratlan természeti értékekkel rendelkező Kis-Balatontól tíz kilométerre helyezkedik el, de a környékben Keszthely a neves Festetics-kastéllyal, a Balaton Múzeummal, Badacsony túrázási lehetőséggel várja a kirándulókat, de a balatonfenyvesi erdei kisvasút is igazán különleges élményeket tartogat az oda látogató gyermekeknek.

Erzsébet Tábor Fonyódligeten

Fotó: © xavier33300 / Flickr
Fotó: © xavier33300 / Flickr
Közvetlenül a Balaton partján fekszik a tábor, mely 1300 férőhellyel várja a táborozókat. Megközelíthetősége rendkívül könnyű még azok számára is, akik tömegközlekedéssel érkeznek, ugyanis a fonyódligeti vasútállomástól 800 méterre helyezkedik el. Maga a komplexum egyébként Balatonboglár és Fonyód között található, s turistaszállóban, valamint több faházban lehet megoldani az elhelyezést. Közös zuhanyzó, mosdó, hűtőszekrény szolgálja a kényelmet, de saját sportpályák is tartoznak a létesítményhez. A több mint egy kilométer hosszú partszakaszon vízimentő-szolgálat gondoskodik arról, hogy a fürdőzők a lehető legnagyobb biztonságban legyenek.

Többféle sportolási lehetőséghez is adottak a körülmények a fonyódligeti Erzsébet Táborban, így a foci, a tenisz, a strandröplabda, a strandkézilabda, a kosárlabda és a kézilabdaszerelmesei is megtalálják számításukat a táborban.

A fürdőzés és sport mellett természetesen a környékben megtalálható nevezetességek felkeresése is színesítik a programot. A fonyódi hajóállomás, a balatonboglári Platán strand, valamint az akár egész napos kikapcsolódást jelentő balatonlellei Afrika Múzeum is remek választásnak bizonyul. Ez utóbbi többféle állatfajjal, gazdag természeti értékekkel segíti az élményekkel teli tanulást. Badacsony a rá oly jellemző tájképpel, valamint a balatonfenyvesi kisvasút is a balatoni nyaralás semmihez sem hasonlítható élményével várja a táborozókat.

Erzsébet Tábor Ivón

A helység elnevezése azért lehet ismeretlen, mert nem hazánkban található, hanem Erdélyben, Hargita megyében. A nevét egy hegyi patakról kapott Ivó Székelyudvarhelytől 25 kilométerre helyezkedik el. A környék páratlan természeti értékei miatt az egykor tanyasi jellegű település idővel keresett nyaralóhellyé alakult, s ma már a táborozókat is két és fél hektárnyi területen várja a kényelmes komplexum, ahol saját zuhanyzóval ellátott szobák állnak a vendégek rendelkezésére. A táborban összesen 163 fő elszállásolására van kapacitás, és állandó orvosi felügyelet is szolgálja a biztonságot.

A gyermekeknek a környék sajátosságaiból adódóan lehetőségük nyílik a népi hagyományok megismerésére. Az öt kilométerre fekvő zetalaki víztározó, vagy a Madarasi Hargita a maga 1801 méteres magasságával remek kirándulási lehetőségeket kínál.

Erzsébet Üdülőközpont és Tábor Zánka

A „magyar tenger” északi partján elhelyezkedő Zánka felújított épületekkel várja a táborozókat. Sportolási és szórakozási lehetőségek, külön zuhanyzós szobák, saját strand, hajókikötő, könyvtár és közös társalgó helyiségek is szolgálják az ide érkezők felejthetetlen kikapcsolódását. A környékbeli Tihany remek kirándulóhelynek bizonyul, amely minden gyermek tetszését elnyeri.

A táborozás kapcsán az idegenforgalmi adót és az utazást nem finanszírozza a program, ezekről tehát a kedvezményezetteknek külön kell gondoskodniuk. A táborok fizetendő önrésze alapesetben 2000 forint. Akkor, ha a pályázó gyermek családjában az egy főre jutó havi jövedelem meghaladja a 105 ezer forintot, akkor 10 ezer forint befizetése szükséges.

Kik pályázhatnak?

A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány szabályai szerint alapfokú közoktatási intézmények, civil szervezetek és tanulói jogviszonyban álló gyermekek szülője, vagy törvényes képviselője pályázhatnak a még le nem járt határidejű lehetőségekre. A művészeti és sporttáborokra az Erzsébet Program weboldalán megtalálható jelentkezési lapon lehet pályázni, természetesen a szükséges mellékletek csatolásával, és a kapott e-mail segítségével történő aktiválással.

A határidő pályázatonként eltérő, ezekről érdemes időben tájékozódni, hogy még legyen elegendő idő a szükséges teendőkre.