Személyi jövedelemadó-kedvezmény 2 és 3 gyerek után 2016

Fotó: © Armyman / Flickr
Fotó: © Armyman / Flickr
A gyermekvállalás kétségtelenül örömteli esemény, ám a családalapítás minden boldogsága mellett rengeteg kiadással is jár az, ha új kis jövevény érkezik. Hazánkban egyre kevesebben döntenek úgy, hogy több gyermeket is bevállalnak, hiszen tény, hogy az iskoláztatás már akkor is több millió forintos kiadást jelent, ha a gyermek felsőfokú tanulmányokat nem folytat. A családi adókedvezmény kifejezetten azt a célt szolgálja, hogy a párok szívesebben vállaljanak gyermeket, és a havi anyagi terhekhez az állam legalább ilyen módon hozzájáruljon.

Az új esztendő beköszöntével kapcsolatban már megszokhattuk, hogy többféle megszorítással és áremelkedéssel kell számolnunk, ám a családi adókedvezményt illetően 2015-ben szerencsére pozitívumokat tapasztalhatnak az érintettek. A kormány ugyanis jelentősen szélesíti azoknak a körét, akik 2015. január 1-e után igényelhetik a családi adókedvezményt. A jogszabály nem csak a személyi hatályt illetően megengedőbb a korábbiaknál, hanem bővül azoknak a járulékoknak is a köre, amelyekből levonható a kedvezmény.

Változások várhatóak!

A családi adókedvezmény feltételeinek változása tehát már 2015-től elkezdődik, és a kedvezmények előreláthatólag csak tovább emelkednek 2016-ban. 2015. januárjától a két gyermek után járó kedvezmények folyamatosan emelkednek, egészen addig, amíg négy év alatt el nem éri a körülbelül 20-20 ezer forintos összeget, mégpedig 2016-tól a kétgyermekes szülőknek juttatható támogatások megkettőzésével. A szabályozás részleteinek kidolgozása még zajlik, de valószínűleg több százezer szülőt érint majd a pozitív változás, amire nagy szükség van a gyermekneveléssel és a megélhetéssel kapcsolatos kiadásokat látva.

 

Hogyan igényelhető?

A családi adókedvezmény igényléséhez az adóelőleg-nyilatkozat szükséges, vagy ahogy talán többek ismerik, a családi adókedvezmény nyomtatvány, amely az internetről letölthető. Ez tulajdonképpen a munkaadó feladata, hiszen az adókedvezmény érvényesítésére a bérszámfejtés során kell, hogy sor kerüljön, előnyeit pedig természetesen a munkavállaló, a családi adókedvezményre jogosult élvezi.

Többféle új támogatási forma!

A családok számára egyébként több új támogatási forma is napvilágot lát a 2015-ös évtől kezdve, így a szocpolt felváltó családi otthonteremtési kedvezmény is remek lehetőséget teremt a saját lakás vásárlására. Mint már megszokhattuk, a legnagyobb kedvezményekkel akkor élhetnek a családok, ha legalább három gyermeket nevelnek, és ez a családi adókedvezmény terén sincs másként.

Élettársak is igényelhetik!

Míg korábban kizárólag házastársak vehették igénybe az előzőekben részletezett kedvezményt, addig 2015-től már elég, ha a pár regisztrált élettársi kapcsolatban él. A kedvezényre jogosult a szülő akkor is, ha egyedülállóként neveli gyermekét, de abban az esetben is jár, ha mindkét szülő, vagy csak az egyik rendelkezik keresettel. Legalább egyikőjüknek azonban mindenképpen dolgoznia kell, hiszen adókedvezmény kizárólag ebben az esetben érvényesíthető.

Mekkora összegre lehet számítani?

Az adómegtakarítás havi összege a keresők számától, illetve nettó jövedelmük nagyságától függ, így havi szinten, három gyeremek esetében elérheti akár a 38 ezer forintot is. Előreláthatólag 2016-ban eltartottanként és havonta 780125 forint kedvezmény vehető igénybe, tehát a jelenleti összegnek duplája jár a tervek szerint. A munkáltató feladata lesz minden év május 20-áig, hogy az eltartottak adóazonosító jelét feltüntesse a vonatkozó nyomtatványon.

A családi adókedvezmény tehát egyértelműen a gyermeket nevelő párok könnyebb boldogulását célozza, de ugyanakkor nem elhanyagolható szempont a gyermekvállalási kedv ösztönzése sem. A kormány jelenlegi intézkedéseivel szintén ezt tartja szem előtt, a megvalósítás és a kétségtelenül nagy előnyökkel járó kidolgozott rendszer gyakorlatba való átültetése azonban a jövő zenéje. Ami biztos, hogy a következő években is többféle támogatásra lesznek jogosultak azok, akik egynél több gyermeket tartanak el a háztartásban.