Adókedvezmény a friss házasoknak

Fotó: © Ludovic Hirlimann / Flickr
Fotó: © Ludovic Hirlimann / Flickr
A kormány intézkedéseit és az új adónemek bevezetését a 2015-ös évre vonatkozóan számos kritika érte az utóbbi hónapokban. A megszorítások és a vállalkozásokat érintő adók végső viselői valószínűleg a fogyasztók lesznek ismét. A 2015-től várható szabályozások között azonban van olyan, amely pozitív visszhangra számíthat, ez pedig nem más, mint gyermektelenek adókedvezménye, vagy ahogy talán jobban ismert, az a friss házasoknak járó adókedvezmény.

Napjainkban, amikor minden második házasság válással végződik, sokan döntenek úgy, hogy az együttélést választják a kapcsolat hivatalossá tétele helyett. A kormány a házassági kedv növelése érdekében döntött úgy, hogy azok a fiatal párok adókedvezményhez juthatnak, akik esetében legalább az egyik félnek az első házasságkötéséről van szó.

Mekkora összegre számíthatnak a párok? Adókedvezmények kapcsán az első felmerülő kérdés az szokott lenni, hogy mégis mekkora összeg igényelhető. A friss házasoknak nyújtható kedvezmény esetében havonta 5000 forintról van szó, melyet két éven át vehetnek igénybe a jogosultak.

Fontos információ, hogy amennyiben az első két évben gyermek is születik, akkor a friss házasoknak nyújtott támogatás helyét felváltja a családi adókedvezmény. Ez utóbbi egy gyermek esetében tízezer forint havonta.

 

Az adókedvezmény kizárólag abban az esetben vehető igénybe, ha a jogosult munkaviszonnyal rendelkezik. A kedvezmény kapcsán az egyik fél, vagy akár megosztva az összeget, mindketten is kihasználhatják a nekik járó lehetőséget. A jogalkotó, mintegy kizárva a visszaéléseket, a jogszabályba belefoglalta azt is, hogy kizárólag akkor jogosultak a párok a kedvezményre, ha legalább egyikőjüknek az házasságkötésére került sor.

Gyakorlatilag tehát arról van szó a friss házasoknak járó adókedvezmény esetében, hogy az állam 120 ezer forinttal kívánja vonzóbbá tenni a házasság intézményét, mintegy nászajándék gyanánt. Arról lehetne vitatkozni, hogy ez valóban be is váltja-e a hozzá fűzött reményeket, és népszerűbbé válik-e majd a házasság. Sokak azon a véleményen vannak, hogy a kilátásba helyezett összeg nem lesz elegendő motiváció a párok számára, hiszen gyakran még az esküvő jelentette anyagi terhek is gondot okoznak. A statisztikai adatok alátámasztják, hogy míg 1990-ben 66405-en döntöttek úgy, hogy papírral is hitelesítik kapcsolatukat, addig ez a szám 2013-ra 36900 főre csökkent. A visszaesés nyilvánvaló, az okok pedig sok esetben anyagiakra vezethetőek vissza.