Családi adókedvezmény 2016, mértéke és igénylése

Fotó: © Javcon117* / Flickr
Fotó: © Javcon117* / Flickr
Jelentősen növekszik 2015-től a családi adókedvezmény mértéke, illetve a kormány azt a kört is kiszélesíti, akik igényelhetik ezt az adókedvezményt.

A családi adókedvezmény változásának legfontosabb része – amely már 2014. január 1-jétől életbe lépett –, hogy a házastársi kötelékben élők a személyi jövedelemadójuk mellett a 7 százalékos egészségbiztosítási, valamint a 10 százalékos nyugdíjjárulékból is levonhatják a családi adókedvezményt. Ennek köszönhetően immáron 260 ezer család élhet az adókedvezménnyel, amelynek maximuma 33 százalékra emelkedik olyan formában, hogy ennek 16 százaléka az SZJA, a maradék 17 pedig az egészségbiztosítási, illetve a nyugdíjbiztosítási járulékból vonható le.

A családi adókedvezményre való igényünket a korábbiakhoz hasonló módon az adóelőleg-nyilatkozat, avagy ismertebb nevén a családi adókedvezményes nyomtatvány kitöltésével, illetve benyújtásával igényelhető a munkáltatónál. Ez azt jelenti, hogy a beadást követően az adóelőleg-nyilatkozatot a munkáltató a bérszámfejtés során érvényesíti és felhasználja majd.

A kibővített családi adókedvezményt 2015-ben is azok tudják majd igényelni, akik vagy háromgyerekes, de többkeresetű, illetve kétgyermekes, ámde egykeresetű családként élnek. Ezzel az intézkedéssel a kormány célja egyértelműen az volt, hogy megnöveljék a gyermekvállalási kedvet, az utóbbi évtizedek során ugyanis évről-évre csökkent a magyar népesség száma. A nemzetgazdasági minisztérium szerint az intézkedéssel a kormány megduplázza 2015-től a két gyermeket nevelő szülőknek juttatott családi adókedvezmény támogatásának a mértékét. Ez az intézkedés közel háromszázezer szülőt érint az országban, azonban részletes szabályozása, illetve a módosítás pontos terve még kidolgozás alatt áll. Ami 2015-ben még biztosan nem lép életbe, ám a későbbiekben számíthatunk a bevezetésére, az a dupla családi kedvezmény, ami újabb nagy segítséget jelentene a családosoknak. A kormány 2015-től egyébiránt több mint 200 milliárd forinttal növelte meg öt év alatt a gyermekes családok számára biztosított támogatások összegét, 2015 és 2019 között pedig további komoly változások vannak terítéken, így például a szocpol megszűnése, amit a családi otthonteremtési kedvezmény vált majd fel, és jelentősebb támogatáshoz juttatja a családokat.

 

A családi adókedvezmény mértéke természetesen továbbra is azoknál a családoknál a legjelentősebb, akik legalább három gyermeket nevelnek, ezen felül pedig nem keresnek sem az átlag alatt, sem az átlag felett. Példának okáért – három gyermek esetén –, amennyiben a szülők együttes bruttó jövedelme 100 ezer forint, a pótlólagos megtakarítás összege 17 ezer forint havonta. Amennyiben azonban a két szülő, három gyermek mellett legalább 300 ezer forintos bruttó összjövedelemmel rendelkezik, a pótlólagos megtakarítás mértéke immáron 51 ezer forint. Ezzel szemben hiába rendelkezik egy család három gyermekkel, ha a szülők együttes bruttó jövedelme meghaladja a 700 ezer forintot, nem jár a kedvezmény.

A családi adókedvezmény igénylésének a módja nagyon egyszerű, nem kell hozzá mást tennünk, csak a munkavállaló számára benyújtani egy adóelőleg-nyilatkozatot, ami egy formanyomtatvány. Ezt kitöltve és beadva, a munkáltató a bérszámfejtés során már ki tudja számolni, hogy a megadott adatok, és a gyermekek száma alapján mekkora családi adókedvezmény illet meg minket.