Személyi igazolvány igénylése és ára

Fotó: © Harald Groven / Flickr
Fotó: © Harald Groven / Flickr
Hogyan történik a személyi igazolvány cseréje, hová kell mennünk ilyen kéréssel és mennyibe kerül ez nekünk? Ezekre a kérdésekre adunk választ az alábbiakban.

A személyi igazolvány az egyik legfontosabb okmányunk, amivel immáron nem csak saját személyi azonosságunkat tudjuk igazolni a hatásóságok számára vagy hivatalos ügyek intézésekor, hanem az Európai Unió bizonyos tagországaiba útlevél helyett már ezzel történhet a beutazás is.

A személyi igazolványt a járási hivatalok üzemeltetése alatt álló okmányirodákban igényelhetjük, illetve bármi azzal kapcsolatos ügyben ott járhatunk el. A személyi igazolvány kiváltása mindenkinek kötelező, kivéve abban az esetben, ha érvényes útlevéllel vagy az újfajta, kártyaformájú jogosítvánnyal rendelkezik. Utóbbiak azért jelentenek kivételt, mert a lakcímkártyával együtt mind az útlevél, mind a kártyás jogosítvány tökéletesen alkalmas személyazonosításra is.

A hatályos jogszabályok kimondják, hogy a magyar állampolgároknak feltétlenül rendelkezniük kell egy személyazonosításra alkalmas hatósági igazolvánnyal, amelyet kötelezően maguknál kell tartani egy esetleges igazoltatás esetére vagy hivatalos ügyeinket is ezekkel intézhetjük.

 

A személyi igazolvány igényléséhez és kiadásához 2014-ben is 1500 forintos illetéket kell csekken befizetni a Magyar Államkincstár Eljárási számlájára, de amennyiben úgy kényelmesebb, az okmányirodában helyben, bankkártyával is kiegyenlíthetjük a kérdéses összeget. Amennyiben az okmányiroda valamiért nem állíthat ki állandó személyi igazolványt, abban az esetben ideiglenes is kérvényezhető 3000 forintos illeték ellenében.

A személyi igazolvány kiadása mindössze két esetben illetékmentes: ha 14. életévét be nem töltött személy kérvényezi, vagy amennyiben az igénylő már 65. életévét betöltött személy.

Ma már igényelhető személyi igazolvány minden a magyar állam területén született, még csecsemőkorú magyar állampolgár számára is, amelyet az anyakönyvvezetőnél lehet kérvényezni a szülőknek vagy törvényes hozzátartozóknak.

Amennyiben a személyi igazolvány megrongálódott, a régi okmány helyett már nem lehet illetékmentesen kiállítani újat. Amennyiben az igazolvány olyannyira megrongálódott, hogy semmilyen személyes adat sem olvasható le róla, akkor az igénylőnek valamilyen bizonyító erejű személyi okmányt is magával kell vinnie az okmányirodába, legyen az útlevél, jogosítvány vagy születési anyakönyvi kivonat.

Amennyiben új személyi igazolvány szeretnénk igényelni, abban az esetben mindig vigyük magunkkal a cserére szánt személyi igazolványt. Ha az előző igazolvány már lejárt, az okmányirodában érvényes útlevelet vagy vezetői engedélyt kérhetnek tőlünk. Ezek hiányában születési anyakönyvi kivonat szükséges hozzá. A cseréhez szükségünk lesz még lakcímkártyára, adat- vagy névváltozás esetén anyakönyvi kivonatra, ha pedig az előző igazolvány elveszett vagy ellopták, akkor a rendőrségi jegyzőkönyvre is, már amennyiben ilyennel rendelkezünk.

Külön kérésre az okmányirodában SMS vagy e-mail értesítőt kérhetünk arról, ha elkészült személyi igazolványunk megérkezett, illetve átvehetővé vált. Ezen felül természetesen továbbra is kérhetünk postai úton való kézbesítést is.