GYED és GYES 2016, igénylése és összege

Fotó: © Volkan_83 / Flickr
Fotó: © Volkan_83 / Flickr
A 2014-es esztendőben jelentős változások érték az családtámogatási rendszert, aminek köszönhetően a családok jelentősebb kedvezményeket kaphatnak.

Az családok támogatásának tekintetében 2014. január 1-jétől bevezetésre került a GYED Extra, ami lényegesen nagyobb segítséget jelent azoknak a fiatal anyáknak, akik szülés után korábban szeretnének visszamenni munkahelyükre. A legfontosabb változás az, hogy amennyiben a fiatal anyuka a gyermek egy éves kora után szeretne visszatérni dolgozni, akkor azt korlátlanul megteheti majd, hiszen mellette továbbra is folyósítják majd számára a munkabér mellett a GYED-et, illetve a GYES-t is.

A GYED Extra mellett a GYED-et érintő legfontosabb változás 2014-től az, hogy kiszámításának a módja is megváltozott, ezáltal a 2014. május 11-e előtt született gyermekek esetén a régi, valamint az új módszer alapján is kiszámításra kerül a GYES, és amelyik összeg a magasabb, azt veszik majd figyelembe.

A GYED összegét úgy számolják ki, hogy az előző naptári esztendőben elért átlagkereset 70 százalékát veszik, ami maximum az aktuális minimálbér kétszeresének a 70 százaléka lehet, tehát jelenleg 142.100 forint. Amennyiben a kismama a terhesség előtt nem rendelkezett összesen 180 napnyi munkaviszonnyal, abban az esetben a GYED összegét a minimálbér kétszeresének harminc százaléka határozza meg.

 

A GYED Összegéből továbbra is SZJA-előleg, valamint nyugdíjjárulék is levonásra kerül. A segély maximális összegét, tehát 142.100 forintot figyelembe véve, 22.756 forintnyi adót és 14.210 forintnyi nyugdíjjárulékot vonnak le, tehát a GYED maximális nettó összege 105.134 forint.

A GYED-et általánosságban a munkáltatónál igényelhetjük, amennyiben azonban a kismama korábban munkanélküli volt, akkor a Munkaügyi Központ lesz az illetékes szerv. Ha a kismama egyéni vállalkozó volt, akkor a székhely szerinti járási Egészségbiztosítási Pénztárhoz kell fordulnia igényelni a gyermekgondozási díjat, ami visszamenőlegesen is jár – legfeljebb 6 hónapig. Ha GYED-et szeretnénk igényelni, ahhoz minden esetben egy nyomtatványt kell letöltenünk az OEP honlapjáról, amit „Igénybejelentés gyermekgondozási díjra” címen találhatunk meg.

Amennyiben a GYED kérelmezésekor családi adókedvezményt is szeretnénk igényelni, akkor a támogatások összege az alábbiakban alakul:

  • egy gyermek után a családi adókedvezmény plusz 10 ezer,
  • két gyermek esetén plusz 20 ezer,
  • három gyermek esetén pedig nettó 23 ezer forint pluszt jelent,
  • míg több gyermek esetén plusz 37 ezer.

Gyermekgondozási segély (GYES)

A fentieken túl igényelhető családi támogatás még a gyermekgondozási segély (GYES), amelyre a gyermek harmadik életévének betöltéséig jogosult a szülő, gondviselő vagy gyám. A gyermekágyi segély 2014-ben 28,500 forint, amiből 10 százalékos nyugdíjjárulék kerül levonásra. Ikrek esetében ez az összeg természetesen duplázódik. A segély mellett korlátlanul lehet dolgozni otthonról, a gyermek egy éves kora után pedig bárhol.

Terhességi gyermekágyi segély (TGYÁS)

A TGYÁS összege a napi átlagkereset 70 százalékában van megállapítva. A 2014. május 11-e előtt született gyermekek esetében a TGYÁS is kiszámításra kerül a korábbi jogszabályok szerint és a kedvezőbb ellátást állapítják meg. Ezt azok igényelhetik, akik a szülést megelőző két évben legalább egy évnyi állandó munkaviszonnyal rendelkeztek. A TGYÁS folyósítása a szülés előtt már 28 nappal megkezdhető és a szülési szabadság 168 napjára jár.