GYED Extra igénylése feltételei és összege

Fotó: © corsi photo / Flickr
Fotó: © corsi photo / Flickr
2014 januártól a szülők már a GYED, valamint a GYES mellett is korlátlanul vállalhatnak munkát abban az esetben, ha gyermekük betöltötte első életévét. Ez a rendelet alaposan módosítja a korábbi szabályokat, hiszen mely szerint a GYED folyósítása alatt egyáltalán nem lehetett dolgozni, de a GYES alatt is legfeljebb csak heti 30 órát. A módosítás nem csak azokra a szülőkre érvényes, akiknek 2014. január 1-je után született gyermekük, hanem azokra is, akiknek korábban született gyermeke és már elmúlt legalább egyéves.

Tovább növeli a gondviselők döntési szabadságát az is, hogy nem csak korábbi munkahelyükön folytathatják pályafutásukat a szülők, hanem akár újat is kereshetnek maguknak, tehát akár időszakos, pár hetes vagy hónapos munkát is elvállalhatnak az édesapák és az édesanyák. Azok a szülők, aki a gyerek mellett már korábban munkába álltak és emiatt felfüggesztették a juttatásokat, januártól a járási egészségbiztosítási szervnél igényelhetik, hogy a fennmaradó időszakra továbbra is kapják a GYED-et, valamint a GYES-t. Ezzel az intézkedéssel a szülők szabadon dönthetnek arról, hogy mikor menjenek vissza dolgozni, ezáltal nem kell attól tartaniuk, hogy elveszítik munkahelyüket, esetleg a fennmaradó időre lemondhatnak az ellátásról, fizetésük mellett ugyanis a családi támogatás is utalva lesz.

A GYED Extra által továbbfolyósításra kerülnek továbbá a gyermekgondozási ellátások abban az esetben is – 2014. január 1-jétől –, ha egy újabb gyermek születik a családba, aki után ismét jogosulttá válnak az ellátásra a szülők. Az ilyen esetekben korábban mindig megszűnt az idősebb gyerek után járó összeg folyósítása és csak az újonnan született testvér után járt az ellátás. Az erre vonatkozó igényüket a családok minden esetben a területileg illetékes kormányhivatalnál kérvényezhetik egy formanyomtatvánnyal. Az új szabályozás értelmében tehát minden egyes gyermek után a családok megkapnak minden ellátást egészen addig, amíg a gyermek be nem tölti a harmadik életévét. Különleges esetekben tehát az is előfordulhat, hogy egy családban egyszerre három gyerek után jár majd ellátást a szülő, így a legidősebb után GYES-t, a középső után GYED-et, a legkisebb után pedig TGYÁS-t igényelve. Ilyen esetekben az egyetlen kikötés – ikreket leszámítva –, hogy GYES-ből egyszerre legfeljebb két ellátás kerülhet folyósításra.

Fotó: © rafiq s / Flickr
Fotó: © rafiq s / Flickr
A továbbfolyósítás minden esetben a 2014. január 1-je után született gyermekekre vonatkozik, tehát amennyiben mindkét gyermekünk 2014 előtt született és elvették a nagyobbik testvér születésekor a kisebb ellátását, azt már nem tudjuk újra igényelni. Az viszont már nem feltétel, hogy mindkét gyermek 2014 után szülessen, amennyiben tehát 2014 előtt született gyermekünk után jövőre újabb gyermeket akarunk vállalni, a nagyobb testvér után továbbra is folyósítani fogják majd a járandóságot.

 

A gyermekgondozási ellátásokat továbbra is bármelyik szülő igénybe veheti, de egyszerre csak egyikük, tehát amennyiben az anyuka részesül az első gyermek utáni GYED-ben vagy GYES-ben, akkor a második gyermek után is ő kapja majd a segélyt, nem az édesapa. Ikerbabák esetén az új jogszabály kimondja továbbá, hogy a szülők választhatnak a GYED időtartamának lejárta után, hogy vagy a többszörös összegű GYES-t választják, vagy inkább azt, hogy még egy évig változatlanul folyósításra kerüljön az addigi GYED.

A GYED Extra az egyetemisták, illetve felsőoktatásban tanulók gyermekvállalását is megkönnyítette 2014. január 1-től, így azok, akik már egy éve aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkeznek és ezen felül gyermeket vállalnak, a gyermek egyéves koráig GYED-re jogosulnak majd. A juttatás összegének megállapítása mindig attól függ majd, hogy a hallgató mesterképzésben, doktori képzésben vagy alapképzésben részesül-e. Amennyiben első kettőről van szó, akkor a garantált bérminimum lesz az ellátás alapja – ez 118 ezer forint –, míg az alapképzésűek esetében a minimálbér. Ha tanulmányait elvégző hallgatóról van szó, akkor diplomás GYED-re jogosít például az is, ha a szülésre a diploma, vagy az abszolutórium megszerzését követő egy éven belül sor kerül.

2014-től a munkahelyvédelmi akcióterv minden olyan munkavállalót érint, akik a gyermekgondozási ellátások mellett vagy azok lejártát követően szeretnének visszatérni dolgozni.

A munkahelyvédelmi akcióterv keretében három évig járulékmentességet és kedvezményt is biztosít a munkabér első 100 ezer forintja után minden olyan édesapának vagy édesanyának, aki GYED-ről vagy GYES-ről tér vissza dolgozni. Az első két évben így a munkáltatónak egyáltalán nem kell megfizetni a jogosult után a 27 százalékos szociális hozzájárulási adót, valamint a 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulást sem, a harmadik évben pedig az adóterhek felét kell megfizetniük a munkavállaló után.

A 2014. január 1-től életbe lépett változások, illetve a Munkahelyvédelmi Akcióterv kibővítésének értelmében a jövőben könnyebben térhetnek vissza a munka világába azok az édesanyák, akik három vagy több gyereket nevelnek. Esetükben ugyanis a munkaadók a foglalkoztatás első három évében teljes egészében mentesülnek a szociális hozzájárulási adó alól, de a foglalkoztatás negyedik és ötödik évében is csak 14,5 százalékos adót kell fizetniük utánuk. Ez a kedvezmény szintén legfeljebb 100 000 Forint bruttó bérig vehető igénybe.