Útlevél igénylés 2018-ban

Fotó: © wellingtonstravel / Flickr
Fotó: © wellingtonstravel / Flickr
Bár az Európai Uniónak köszönhetően számos országba már útlevél nélkül is beléphetünk, a világon még rengeteg olyan hely van, ahova kizárólag útlevéllel juthatunk el. Gyakorlatilag a schengeni zónán kívül már nem nélkülözhetjük.

Schengeni zóna országai:

  • Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország
  • Franciaország, Görögország, Hollandia, Lengyelország, Lettország
  • Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Málta, Németország, Olaszország
  • Portugália, Spanyolország, Svédország, Szlovákia, Szlovénia, Norvégia
  • Izland, Lichtenstein, Svájc, Horvátország

A schengeni zónán kívül esik néhány európai uniós ország, mint Ciprus, Románia, Bulgária, Nagy-Britannia, Írország. Ugyanakkor vannak olyan országok is, melyek az Európai Unió kötelékébe nem, de a schengeni zónába beletartoznak, mint Norvégia, Izland és Lichtenstein. Svájcba és Horvátországba külön megállapodás teszi lehetővé az útlevél nélküli belépést.

A magánútlevél illetékköteles, a hatóságnak 7500 Ft értékű illetékbélyeg formájában kell leróni az illetéket. Ez az összeg arra az alapesetre vonatkozik, mikor 5 évre érvényes útlevelet váltunk ki (6-70 éves korig alapesetben 5 év, 6 év alatt 3 év, 70 év felett 10 év az útlevél érvényességi ideje).

 

Amennyiben 6-70 éves kor közötti személy 10 évre szeretne útlevelet igényelni, az illeték összege 14.000 Ft.

Aki az útlevél igénylés benyújtásakor nem töltött be 18. életévét vagy betöltötte 70. évét, valamint ha 1 évi érvényességgel kérjük az útlevelet, 2500 Ft illetéket vagyunk kötelesek fizetni. Ez vonatkozik a gyermekek útlevelére is.

A második alkalommal kiadott útlevél illetéke az alapeset kétszerese.

Az útlevelet rendes eljárás keretében 20 nap alatt állítják ki, a határidő első napjának a kérelem benyújtását követő nap számít.

2012. január 1-től lehetőség van több eljárás közül választani, annak függvényében, hogy milyen hamar van szükségünk az útlevélre: soron kívül eljárás - 7 nap, sürgősségi eljárás - 3 nap, azonnali eljárás - 24 órán belül.

A soron kívüli és a sürgősségi eljárást a járási hivatalnál lehet kezdeményezni, az azonnali eljárást viszont csak személyesen a Központi Okmányirodában (Budapest, XIII. kerület, Visegrádi utca 110-112.)

A sürgősségi és az azonnali eljárás során kiállított útlevelet kizárólag a Központi Okmányirodában lehet átvenni.

Az alapeljárási illetéken túl ezek az eljárási módok költségesebbek. A második útlevélért ebben az esetben is az eredeti összeg dupláját kell fizetni.

Soron kívüli eljárás: 19.000 Ft + alapeljárási illeték

Sürgősségi eljárás: 29.000 Ft + alapeljárási illeték

Azonnali eljárás: 39.000 Ft + alapeljárási illeték

A második magánútlevél esetében alapeljárási illeték + a fenti illetékek kétszerese.

(Pl. Ha egy 32 éves személy 10 évre, sürgősségi eljárás keretében igényel útlevelet, 43.000 Ft illetékkel tartozik, ha 6 év alatti gyermeknek azonnali eljárás keretében igénylünk útlevelet 3 évre, az illeték mértéke 46.500 Ft)

Meghatalmazásra is van lehetőség, amennyiben a kérelmező egészségi állapota miatt nem tud személyesen megjelenni. Ezt a kezelőorvos írásos igazolásával kell bizonyítani. Kiskorúak vagy gondnokság alatt álló nevében a törvényes képviselő járhat el. Ezeket a kivételeket leszámítva az útlevelet minden esetben személyesen kell kérelmezni.

Az útlevél kiállításának kezdeményezésekor a kiskorú - kivéve, ha 12 év alatti - vagy gondnokság alatt álló kérelmezőnek is kötelező a személyes megjelenés. Csak abban az esetben nem, ha egészségi állapota akadályozza ebben. Ezt a kezelőorvos igazolásával kell bizonyítani.