Az Erzsébet utalvány felhasználásának szabályai 2016-ben

Fotó: © eastmidtown / Flickr
Fotó: © eastmidtown / Flickr
Köszönhetően számos előnyének, napjainkban az Erzsébet utalvány bármely más utalványnál népszerűbb Magyarországon. Adómentesen is adható, felhasználhatósága pedig nagyon széles körű fordítható készételek, iskolai felszerelések vásárlására, szabadidős tevékenységek fizetésére, de akár az éttermi számlát is kiegyenlíthetjük vele. Az Erzsébet utalvány bizonyos típusával szolgáltatásokat is kifizethetünk, de létezik kifejezetten élelmiszer vásárlásra és más eszközökre felhasználható változata is.

Az Erzsébet utalvány korábbi fajtái, mint az Étkezési Erzsébet utalvány és az Ajándék Erzsébet utalvány, a Gyermekvédelmi Erzsébet utalvány és az Iskolai Erzsébet utalvány 2014. január 15-től új tagokkal bővültek, ekkor került bevezetésre a Sport Erzsébet utalvány és a Kultúra Erzsébet utalvány. 2014. január 1-jével azonban a Szabadidő Erzsébet utalvány megszűnt, aki ilyennel rendelkezik, 2014. december 31-ig fel tudja használni.

A Kultúra Erzsébet utalvány évi 50 ezer forintig adómentesen adhatják rendszeresen a munkáltatók az alkalmazottaknak. A Sport Erzsébet utalvány adható a cafeteria rendszer részeként vagy rendszeres juttatásként, pozitívuma, hogy korlátlan összegig adómentes.

Segélyezés Erzsébet utalvánnyal

 

Az Erzsébet utalvány nem csupán béren kívüli, de szociális alapon nyújtott juttatás is. Az önkormányzatok döntése alapján az részesülhet belőle, aki 10.000 Forintnál magasabb összegű szociális segélyt kap, ilyenkor az utalvány 5.000 Forint értékben felhasználható készétel vásárlására. 5.800 Forint értékben azok a gyermekek és fiatal felnőttek kaphatnak Erzsébet utalványt, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak, ebben az esetben az utalvány készétel, valamint ruházat és iskolaszer vásárlására fordítható.

Az önkormányzat megteheti, hogy a foglalkoztatást helyettesítő támogatást, a rendszeres szociális segélyt, az önkormányzati segélyt és az óvodáztatási támogatást fele részben pénz, fele részben utalvány formájában juttassa a jogosultaknak. A gyermekvédelmi Erzsébet utalványt élelmiszerre, illetve a gyermek számára az iskolában szükséges felszerelések, valamint ruházat megvásárlására lehet fordítani.

Erzsébet utalvány adómentesen

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. CXVII. törvény módosult bekezdése kimondja, hogy ha a munkáltató legfeljebb 8.000 Forint értékben juttat a munkavállalónak Erzsébet utalványt, az béren kívüli juttatásnak számít. Ez abban az esetben is így van, ha a munkáltató adóéven belül utólag juttatja.

Érdemes az Erzsébet utalvány honlapján tájékozódni az elfogadóhelyekről, hogy megtudjuk az országban vagy lakóhelyünkön hol tudjuk beváltani az utalványt. A munkáltatók az oldalon nyomtatványokat találnak, melyek közül kiválaszthatják, hogy melyik típusú utalványt szeretnék juttatni a munkavállalóknak. A sérült Erzsébet utalványt ki lehet cserélni, ha a rajta lévő 20 jegyű azonosító nem sérült meg. A honlapon adatváltozást bejelentő lapot is találunk, valamint lehetőség van felhasználó fiókot nyitni, melyen keresztül könnyen intézhetjük az eljárást.

Cafeteria-szoftver

A Cafeteria-szoftver a munkáltatóknak nyújt segítséget ahhoz, hogy a béren kívüli juttatásokat egyszerűen rendszerezhessék, adminisztrálhassák, áttekintést ad az éves keretről, amit csoportosíthatnak aszerint, hogy milyen módon szeretnék felhasználni. Mindezt papírok nélkül, online, kiegészítve okostelefonra letölthető alkalmazással.

Az Erzsébet program keretében több mint 250 ezer embernek segítettek azok, akik a cafeteria rendszer mellett döntöttek. Ebből 100 ezer volt gyerek, akik olyan élményeket élhettek át a programnak köszönhetően, melyre másként nem lett volna lehetőségük.

Az utalvány mellett szóló nyomós érv, hogy az elfogadóhelyek száma folyamatosan nő, azaz egyre több helyen tudjuk beváltani.