Fogyasztóvédelem a büntetőjogban

Fotó: © CucombreLibre / Flickr
Fotó: © CucombreLibre / Flickr
A fogyasztók érdekeinek védelmét nem a büntetőjog szabályozza, hanem az 1997. évi CLV. törvény. Viszont ezen kívül még sok másik törvény található, ami a fogyasztókat védi, mint az 1996. évi LVII. törvény (tisztességtelen piaci magatartás és versenytárs korlátozás tilalma), 1998. évi XXV. törvény (emberi felhasználásra kerülő gyógyszerekről), 2001. évi CVII. törvény (elektronikus kereskedelmi szolgáltatások), 2008. évi XLVII. törvény (a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról). Ezeken kívül még sok más törvény található üzletekről, utazás-szervezésről és kereskedelmi tevékenységekről.

A fogyasztóvédelemért felelős miniszter irányítja a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságot. A hatóság dolga a fogyasztóvédelmi törvények véleményezése, módosításra való javaslata. Ellenőrzik azokat a szabályokat, magatartásokat, amik a fogyasztókat érintik. Ebbe beletartozik az árukereskedelem, áru mérése, számlaadás, szolgáltatás. Fogyasztóvédelmet más szervezetek is ellátnak (az Energetikai Hivatal, Gazdasági Versenyhivatal, Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság). A fogyasztókat büntetőjogi védelem is támogatja.

Rossz minőségű termék forgalomba hozatala

Bűncselekményt követ el aki: rossz minőségű árút hoz forgalomba és/vagy amit jó minőségűnek állítanak be. A termék akkor rossz minőségű, ha az nem felel meg a jogszabályban előírtaknak. Amennyiben a termékre nincs előírás, azt rossz minőségűnek kell tekinteni, illetve ha rendeltetésszerűen nem lehet (már) használni. A rossz minőségű áru veszélyes a társadalomra, ezért gondatlanság bűnét is elköveti, aki rossz terméket hoz forgalomba. Nem büntetik a forgalmazót, ha az mindent elkövet, hogy az áru visszakerüljön tulajdonába. Súlyosbító körülmény, ha jelentős mennyiségű rossz termékről van szó, és/vagy bűnszervezetben követik el. (Jelentősnek számít, ha az ötmilliót meghaladja). Ha eléri a jelentős összeget, már lényegtelen az árú mennyisége. Ha sem külön, sem összességében nem haladja meg, akkor az árú nagy mennyiségét kell figyelembe venni. Bűnszövetségről akkor beszélünk, ha kettő vagy több ember megállapodik tevékenységükben, de a „vállalkozás” meghiúsul. Üzletszerűen követi el az, aki rendszeres haszonszerzésre törekszik.

 

Megfelelőség hamis tanúsítása

Ha valaki a jogszabályokban foglalt tanúsítványt hamisan állítja ki a termékről. A bűncselekmény tárgya a megfelelőségi tanúsítvány, nyilatkozat, jelölés. A termék jellegéről, tulajdonságairól, minőségéről magyar nyelven, közérthetően kell fogalmazni. Büntetőjogi védelemben csak azok az adatok részesülnek előnyben, amelyek a megfelelősség szempontjából megkülönböztetett jelentőséggel bírnak. A megfelelőség tanúsítása lehet a terméken elhelyezett jelöléssel, de az árucímkén is lehet tanúsítani. Ha külföldi a gyártó, azt is fel kell tüntetni. A tanúsítás és tájékoztatás hiányában nem lehet forgalomba hozni. A magatartás csak akkor tényszerű, ha nagy mennyiségű áruról van szó. Súlyosbító körülmény, ha bűnszövetkezetben vagy bűnszervezetben követik el, üzletszerűen követik el. A gondatlan elkövetést is büntetik.

A fogyasztó megtévesztése

Az új Btk. szerint, aki szervezett termékbemutatón különleges árkedvezményről, vagy nyerési esélyről megtévesztő tájékoztatást ad. A szervezett bemutató kiskereskedelmi tevékenység. Az intézkedés olyan terjeszkedő bemutatók ellen próbált fellépni, akik célzottan, tisztességtelen eszközökkel vesznek rá embereket a vásárlásra.

Új Btk. rendelkezés az is, hogy ha valaki nagy nyilvánosság előtt jelentős értékű vagy nagy mennyiségű áru minőségében valótlan tényt, vagy valós tényt megtévesztően közöl.

A tényállás szempontjából fontos az áru összetétele, jellemzője, alkalmassága, származási helye, ellenőrzésének eredménye. Ugyanolyan bűncselekmény az áru valamely rossz, vagy jogszabályban nem megfelelő minőségének elhallgatása. A törvény részletesen kitér a megtévesztő magatartásokra, ahol a fogyasztót olyan döntésekre késztetik, amiket nem tenne meg.

A versenytárs utánzása

Ha a terméket olyan külsővel, megjelöléssel, csomagolással állít elő, amin a versenytárs terméke ismerhető fel, bűncselekményt követ el.