NAV késedelmi pótlék értesítője 2016

Fotó: © 401(K) 2013 / Flickr
Fotó: © 401(K) 2013 / Flickr
Azt már megszokhattuk, hogyha adózásról van szó, akkor a NAV bizony megtalál bennünket, és legyen szó a szokásos, éves rendszerességgel elvégzett teendőkről, akár az ezekkel kapcsolatban felmerülő késedelmi pótlékokról, a levelek bizony utolérnek bennünket, a fizetést pedig nem érdemes halogatni. Nem kell ahhoz a jog ismerőjének sem lenni, hogy tudjuk, az állam bevételeit növelő adókat a hatóság minden további nélkül behajtja, és jobb hamarabb eleget tenni a kötelezettségeknek, mint a később, akkor már késedelmi pótlékokkal és pótdíjakkal növelve muszáj ezt elintézni. A határidők betartására sem lehet elégszer felhívni a figyelmet, hiszen a NAV nem fogadja el, hogy elfelejtette a befizetést, vagy nem volt rá ideje egyéb teendői mellett.

Az adóhatóság minden évben több millió ügyfélnek küld ki október végéig értesítőt a késedelmi pótlékokra vonatkozóan. Ez az értesítés azért rendkívül fontos, mert ügyfélként ebből tudhatjuk meg, hogy késedelmes teljesítés miatti szankcionálás vonatkozik-e ránk, vagyis kell-e bármilyen elmaradás miatt késedelmi pótlékot fizetni. Ezzel egyidejűleg folyószámla-kivonat is kiküldésre kerül, ám ezt csak azok kapnak, akik 1000 forintnál többel tartoznak, vagy éppen 1000 forintnál magasabb összegű túlfizetéssel rendelkeznek. Ez utóbbi eset sajnos jóval ritkábban fordul elő, mint a másik, hiszen mint megszokhattuk, az elmaradások rendszeresen előfordulnak, és sokunkat érintenek.

A késedelmi pótlék értesítője mindig az előző évre vonatkozó fizetési kötelezettségre vonatkozik, vagyis az alapján kerül kiszámításra a plusz összeg, amely terheli az ügyfeleket. Abban az esetben, ha 2014. január 1-e és június 10-e között legalább egy elektronikusan benyújtott bevallása vagy adatszolgáltatása van az ügyfélnek, akkor papír alapú folyószámla-kivonat és késedelmi pótlék értesítő sem kerül kipostázásra. Érdemes tehát odafigyelni az egyéb határidőkre is, hiszen ha ezeknek eleget tesz, akkor valószínűleg nem fordulhat elő, hogy véletlen elmarad valamilyen befizetéssel.

Természetesen arra is lehetőség van, hogy az interneten keresztül utánanézzen annak, van-e valamilyen elmaradása, illetve mennyi késedelmi pótlék terheli. Ehhez szükség van az egyébként is számos alkalommal hasznosnak bizonyuló ügyfélkapus regisztrációra, melynek segítségével nem csak az aktuális folyószámla egyenleg ellenőrizhető le bármikor, hanem a várható késedelmi pótlékokról is pontos tájékoztatást kaphatnak az adózók.

 

Hivatalos ügyintézéssel kapcsolatban már megszokhattuk, hogy a kapott értesítések talán nem mindig tükrözik a valóságot. Hogy ez figyelmetlenség, vagy elírás, abból a szempontból tulajdonképpen mindegy is, hogy érdemes azonnal felkeresni az adóhivatalt, hogy mihamarabb utánanézhessenek az esetleges tévedésnek. Az online ellenőrzés, vagy a kapott késedelmi pótlék értesítő kapcsán tehát eltérést tapasztalva ajánlott felvenni a kapcsolatot a kivonaton is megtalálható ügyfélszolgálattal. Ehhez szükség lehet az Ügyintéző Rendszer azonosítóra, amelyet a TEL névre hallgató adatlapon igényelhetünk. A NAV weboldalán ez is elérhető, s a megfelelő nyomtatványkitöltő program segítségével kitölthető az adatlap, s akár elektronikus úton, akár személyesen eljuttatható az adóhivatalhoz.

A NAV felé fennálló fizetési kötelezettségeknek célszerű mihamarabb eleget tenni, hiszen az adóhatóság nem felejt, és akár komoly késedelmi bírságok is kiszabhatóak az ügyfelekre, ha azok nem foglalkoznak a fizetendő összegekkel, és többször felszólításra sem tesznek eleget azoknak.