Eredetiségvizsgálat 2018 - ára, menete, tudnivalók

Fotó: © CapCase / Flickr
Fotó: © CapCase / Flickr

A Nemzeti Közlekedési Hatóság előtt kell intézni az eredetiség vizsgálatot. Hengerűrtartalomtól függően személygépkocsik esetében 17 ezertől 20 ezerig Ft. a vizsgálat díja.



Amennyiben autóvásárlás előtt állunk, a járulékos költségekbe minden esetben bele kell számolnunk az eredetiségvizsgálat elvégeztetésének költségeit. Teljesen mindegy, hogy magánszemélytől vagy egy hivatalos kereskedésből vesszük a gépjárművet, az átíráshoz elengedhetetlenül fontos a gépjármű eredetiségének igazolása. Ez minden gépjármű esetében annak egyedi azonosítójával történik meg a Nemzeti Közlekedési Hatóság által előírt technológiával. Az eredetiségvizsgálathoz elengedhetetlen továbbá az alvázszám és a motorszám is, aminek ellenőrzése azért fontos, hogy ezzel kiszűrhessük, hogy az autót nem lopták-e el, egyszóval hivatalos úton került a kereskedőhöz, illetve az eladóhoz.

Ezt a modern eljárást, illetve a központi rendszert a kilencvenes évek végén vezették be, és segítségével egy csapásra látványosan visszaesett a lopott gépjárművek forgalomba kerülésének aránya. Ezért kötelező például az eredetiségvizsgálat olyan esetekben is, mint például ha külföldről hozunk be egy járművet, és meg szeretnénk bizonyosodni múltjáról, vagy motort cseréltünk gépkocsinkban, és mivel változik a motor száma, ezzel akarjuk elkerülni az esetleges hatósági atrocitásokat. Eredetiségvizsgálata van szükség továbbá akkor is, ha új gépjárművet első ízben helyezzünk forgalomba, de alvázcsere után, vagy forgalomból kivont autók ismételt forgalomba helyezésekor.

Eredetiségvizsgálatot ma szervizek és vizsgáztató telephelyek végeznek. Ha mi is szeretnénk elvégeztetni egy ilyen vizsgálatot, a kérdéses autó forgalmi engedélye mellett fontos elvinni magunkkal személyi igazolványunkat, valamint lakcímkártyánkat is. A folyamat során a vizsgálatra feljogosított szakember ellenőrzi a gépjármű összes adatát, amit aztán a hatóságokkal egyeztet, és ha minden rendben lezajlott, csak azt követően állítja ki az igazolást, amit utána 60 napig használhat fel az új tulajdonos, illetve az eredetiségvizsgálat kérője. Amennyiben tehát egy hónap múlva ismét adásvételre kerül sor, az új tulajdonosnak már újra el kell végeztetnie az eredetiségvizsgálatot. Szintén fontos, hogy a tulajdonjog megváltozását minden esetben 15 napon belül be kell jelenteni. Javasolt továbbá, hogy az adásvételi szerződés aláírását megelőzően elvégeztetni a vizsgálatot annak érdekében, hogy használt gépjármű esetén elkerülhessük a bajt.

 

Fotó: © Caden Crawford / Flickr
Fotó: © Caden Crawford / Flickr
Csak úgy, mint minden személyautóhoz köthető ügyintézésnek, vagy folyamatnak, úgy természetesen az eredetiségvizsgálatnak is vannak költségei, amelyek járműtípustól függenek. 2014-ben az eredetiségvizsgálat személygépkocsik esetében például 17 ezer és 20 ezer forint között mozog annak függvényében, hogy mekkora motor található az autóban. 17 ezer forint az eredetiségvizsgálat például a kis kategóriás, tehát 1400 ccm hengerűrtartalmú személyautók esetében, 18500 forint a középkategóriában (1401-2000 cm hengerűrtartalom) és 20 ezer forint a felső kategóriában, avagy 2001 ccm hengerűrtartalom felett.

Motorkerékpárok esetében két kategóriát különböztetünk meg, ezáltal 500 ccm hengerűrtartalomig 15500 forintba kerül az eredetiségvizsgálat, míg 500 ccm felett már 17 ezer forintba kerül.

Kisteherautók tekintetében 3,5 tonna össztömegig 20 ezer forint a vizsga, míg tehergépkocsik esetében két külön kategóriát különböztet meg a jogszabály. Ezáltal 3,5 és 7,5t össztömeg között 21 ezer forintba kerül az eredetiségvizsgálat, míg 7,5 tonna össztömeg felett 22 ezer forintot kell kifizetnünk ezért. Az autóbuszok esetében a szállítható személyek száma dönti el, hogy mekkora költségeket emészt fel az eredetiség vizsgálata, így amennyiben az autóbusz legfeljebb 20 főt szállíthat, 21 ezer forintba kerül, ha viszont több mint 20 főt, akkor 22 ezer forintot kell kifizetnünk érte.



Mezőgazdasági vontatók és lassú gépjárművek eredetiségvizsgálatakor az általános díj 20 ezer forint, míg a pótkocsik tekintetében súlyhatár dönt az összegekről. Ezáltal egy könnyű pótkocsi – mint amilyen például a lakókocsi – esetében 16 ezer forint, nehéz pótkocsinál 17500, különleges pótkocsinál – például felépítményes változatnál – pedig 19 ezer forintba kerül az eredetiségvizsgálat. A folyamat tehát minden egyes rendszámmal ellátott jármű esetében elengedhetetlen a hivatalos adásvétel érdekében, legyen szó akár egy 50 ccm feletti robogóról, akár egy kistraktorról.

Az eredetiségvizsga érvényessége korlátozott, ami gépjárművásárlás esetén nagyon fontos, hiszen a kiállítástól számított 60 napon belül fel kell használni az igazolást. A gépjármű minden egyes tulajdonosváltásakor fontos, hogy új vizsgálatot készíttessünk még akkor is, ha az autó csak néhány hétig volt a mi birtokunkban, és igazolni is tudjuk, hogy minden rendben van vele, tehát nem lopták el, nem vonták ki a forgalomból és így tovább. A jogszabályoknak megfelelően járművek esetében a tulajdonjog változásának bejelentésére minden esetben 15 nap áll a rendelkezésünkre. Hogy az eredetiségvizsga díját ki fizeti meg, azt nem mondja ki jogszabály, éppen ezért az eladónak és a vevőnek közösen kell megegyeznie egymással, és az áralku során tisztázni a kérdést.

Fotó: © order_242 / Flickr
Fotó: © order_242 / Flickr
Az eredetiségvizsgálat menete nagy általánosságban és hivatalosan két lépcsőből áll.

Az első lépés, hogy az eredetiséget vizsgáló személy átnézi, lefotózza a járművet, majd ellenőrzi az adatokat, amiket továbbit a hatóságok irányába, akik jóváhagyják az eredményt. Ennek a folyamatnak a legnagyobb előnye, hogy az eredetiséget vizsgáló személyt nem lehet befolyásolni, mert a döntést végérvényesen nem ő hozza meg. Noha néhány évvel ezelőtt még létezett úgynevezett mobilizált eredetiségvizsgáló állomás, akik hívásra bárhová elmentek, ez azonban az egységesítés, valamint a csalások kiszűrésének érdekében megszűnt. Az eredetiségvizsgálatra tehát soha ne egy kötelező rosszra gondoljunk, sokkal inkább egy olyan opcióként, ami a mi érdekeinket szolgálja. Az eredetiségvizsga rengeteg bosszúságtól kímélhet meg minket, de fontos odafigyelni arra, hogy az adásvételi szerződést mindig csak és kizárólag azt követően írjuk alá, amikor a vizsgálat már megtörtént, és biztosak vagyunk a gépjármű kilétében.

Az eredetiségvizsgálat elvégzéséhez ezen felül elengedhetetlenek bizonyos dokumentumok, amelyek nélkül a folyamat nem mehet végbe. Magánszemélyek esetén ezért kell forgalmi engedély és esetlegesen műszaki adatlap, valamint a jármű éppen aktuális forgalmi engedélyében, illetve törzskönyvében szereplő tulajdonos, vagy az adás-vételi szerződésben feltüntetett vevő valamilyen fényképes igazolványa – lehet személyi igazolvány, útlevél vagy vezetői engedély is –, illetve lakcímkártyája. Ha a jogszerű tulajdonos nem tud jelen lenni az eredetiségvizsgálaton, minden esetben hivatalos meghatalmazást kell írnia, és a meghatalmazott személynek magával kell vinnie a fentebb feltüntetett okmányokat. Amennyiben jogi személyekről, avagy cégekről és vállalkozásokról van szó, elengedhetetlen az eredetiségvizsgálathoz a megrendelő 90 napnál nem régebbi cégkivonata mellett a vállalkozás aláírási címpéldánya, valamint az aláírásra feljogosított személy személyes okmányai, így a személyi igazolvány, a vezetői engedély, esetleg útlevél, valamint a lakcímkártya. Ha az aláírásra feljogosított személy nem tud részt venni a vizsgálaton, meghatalmazást írhat, azonban ilyen esetben a meghatalmazott személynek kell bemutatnia a fentebb felsorolt okmányokat és papírokat.